Публікація

Справедливого суду в Україні немає

Якби українська збірна з футболу програла стільки матчів, скільки наша країна програє справ у Європейському суді з прав людини, то тренера цієї команди вже би вигнали з країни та заклеймили соромом на усіх шпальтах газет. Вчора Європейський суд з прав людини оприлюднив ще п’ять рішень проти України, в яких одностайно визнав порушення права на справедливий процес країною. Виникає питання, коли це зміниться. Відповідь: ніколи, оскільки уряд навіть не намагається вирішувати цю проблему.

По цим, практично ідентичним за своєю суттю, справам п’ять українців, Олександр Долгов з Іловайська, Іван Назарчук з Долинська, Сергій Піряник з Приволе, Георгій Шарко з Донецька та Анатолій Щербаков з Лисичанська, після отримання рішення на їхню користь по абсолютно різним справам, не могли домогтися його виконання, що є безумовним порушенням права на справедливий процес, гарантованого статтею 6 Європейської Конвенції про захист прав людини та основних свобод.

Специфікою цих справ стало те, що вони не пов’язані із виплатою зарплат, як усі попередні рішення. Тобто мова йде не про законодавчу проблему, на яку посилався наш уряд і яку не хочуть вирішувати парламентарі, зокрема, щодо банкрутства підприємств з державною часткою власності. Мова йде про інституційні проблеми та незадовільну роботу виконавчої служби.

Ще одним цікавим моментом є те, що рішення були одразу виконанні після подання скарги до Європейського суду та надіслання матеріалів на комунікацію до українського уряду. Це ще раз підтверджує те, що дані рішення не виконувалися виключно з недбальства органів влади.

Загалом рішення по цих справах не виконувалося від одного року та 8 місяців до більш, ніж чотирирічного терміну.

Загалом, Україна має сплатити заявникам понад 7 тисяч Євро.

Володимир Яворський

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: