Публікація

Справа журналіста Владислава Єсипенка: юристи УГСПЛ планують подавати скаргу до ЄСПЛ

У Сімферопольському районному суді, підконтрольному Росії, триває розгляд справи заарештованого ФСБ РФ у Криму журналіста «Радіо Свобода» Владислава Єсипенка. На засіданні 15 жовтня допитали остатнього свідка сторони обвинувачення. До того висловилися оперативники ФСБ, кінолог, так звані поняті.

«Свідків можна розділити на три категорії: «я не пам’ятаю», «я не знаю» і просто брешу. Більшість свідчать плутано та суперечливо. Дивує, чого вони не підготувалися», – говорить Катерина Єсипенко, дружина журналіста. Вона переконана – це один з доказів, що справа шита білими нитками з самого початку, і спростувати таке безпідставне обвинувачення досить легко. «Але ж суд – російський, окупаційний, а це означає, якими би не були свідчення, остаточне рішення вже може бути написане», – продовжує вона.

Затримання та катування

Владислав Єсипенко – журналіст, фрілансер «Радіо Свобода». Він готував матеріали на соціальну та екологічну тематику з Криму, знімав на відеоопитування кримчан. Єсипенка затримали 10 березня 2021 року – на шляху з Сімферополя до Алушти. Як стверджує слідство, у бардачку його машини було виявлено предмет, схожий на вибуховий пристрій. Його Єсипенко ніби дістав у розібраному вигляді зі схрону, організованого українською розвідкою в районі села Перемога Первомайського району. При цьому згодом на «вибухівці з машини Владислава» слідство відбитків, за якими можна було його ідентифікувати, не знайшло. Окрім того, журналіста звинуватили у збиранні інформації «в інтересах спецслужб України».

Майже місяць до українця не допускали незалежних адвокатів. Коли 15 березня на прохання дружини Катерини до її чоловіка намагався потрапити адвокат Еміль Курбедінов, його не пустили. Слідчий ФСБ заявив, що Владислав відмовився від послуг цього захисника. Так само довгий час не допускали ще одного адвоката – Олексія Ладіна. Весь цей час працювала адвокатка за призначенням Віолетта Сінєглазова.

А тим часом поки до Єсипенка не допускали адвокатів, дозвіл побачитися отримали так звані кримські журналісти. В «інтерв’ю» генеральному продюсеру місцевого телеканалу «Крим24» Олегу Крючкову Єсипенко зазначив, що, дійсно, перевозив у машині вибухівку та працював журналістом – відправляв матеріали для проєкту «Радіо Свободи» «Крим.Реалії», а також «визнав», що нібито дублював відзняте відео Службі зовнішньої розвідки України.

Коли ж захиснику вдалося пройти на засідання, Єсипенко йому повідомив, що гранату в автомобіль йому підкинули працівники ФСБ, а потім відвезли у підвал, де катували електричним струмом і били до ранку, поки він не підписав зізнання.

13 квітня Єсипенко офіційно відмовився від визнання провини і написав заяву про катування. Після цих відкритих звинувачень, за словами адвоката Олексія Ладіна, співробітники ФСБ Росії знову погрожували Єсипенку розправою.

Міністерство закордонних справ України, український омбудсмен, Європейська і Міжнародна федерації журналістів закликали до негайного звільнення і зняття всіх звинувачень з Владислава Єсипенка.

Позов до РФ

Нині у Криму працює двоє адвокатів Єсипенка – Дмитро Дінзе та Тарас Омельченко, громадським захисником є Митрополит Сімферопольський і Кримський ПЦУ Климент. На міжнародному та національному рівні справу підтримують юристи Української Гельсінської спілки з прав людини. Зокрема до неї залучені Анастасія Мартиновська та Максим Тимочко, юристи Центру стратегічних справ УГСПЛ. Вони говорять, що вже зараз готується подання до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ).

Максим Тимочко

«Потенційно ми вже бачимо порушення, які мали місце, наприклад, тортури, – говорить Анастасія Мартиновська. – Є невеличкі фрагменти відео, за якими можна оцінити стан пана Єсипенка: як він виглядає, як почувається. До того ж, через адвоката він заявляв про тортури. Водночас ми не бачимо ніякого ефективного розслідування з боку окупаційної влади фактів тортур. Тож до ЄСПЛ ми можемо подавати заяву щодо порушення статті 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, про катування і нелюдське поводження».

Анастасія Мартиновська

Окрім того, юристи стежать, чи не порушуватиметься право Єсипенка на справедливий суд. «Скоріше за все, порушення у судовому розгляді будуть, адже ми вже бачимо, що ця справа схожа на ті політичні переслідування, які вже мали місце на окупованому півострові. У цьому контексті для нас важливе і питання допуску журналістів на засідання для висвітлення процесу – чи допускаються незалежні ЗМІ, і питання незалежності та неупередженості суддів», – додає Мартиновська.

«Європейський суд – це поки єдина інстанція, яка може ухвалити об’єктивне рішення, – говорить Катерина Єсипенко. – На окупаційний суд надії нема. Справедливості, законного рішення в Криму у справі мого чоловіка не буде, як і не було раніше у всіх політичних справах».

Окрім того, УГСПЛ надає юридичну підтримку родині Єсипенка на національному рівні, адже правоохоронні органи України відкрили кримінальне провадження щодо його викрадення. Представником потерпілої – дружини Владислава Катерини Єсипенко є адвокат УГСПЛ Максим Тимочко.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: