Публікація

Справа «Бурмич та інші проти України». УГСПЛ надала коментарі членам Комітету міністрів Ради Європи щодо виконання рішення ЄСПЛ

Фото: EIN

У травні 2018 року відбулася дискусія із членами Комітету міністрів Ради Європи з приводу запропонованого Уряду плану дій щодо виконання заходів загального характеру, які визначені у рішенні ЄСПЛ «Бурмич та інші проти України»

На сьогодні це є ключовим рішенням Європейського суду спрямованого на вирішення системної проблеми невиконання рішень національних судів, яка набула грандіозного масштабу і вже наразі є реальною загрозою для дотримання верховенства права в Україні.

Експерт Української Гельсінської спілки з прав людини Максим Щербатюк, зауважуючи зусилля Уряду, спрямовані на вирішення проблеми, та позитивні кроки, які описані у плані дій, все ж зазначив існування у ньому проблем, які можуть  суттєво вплинути на запуск і реалізацію механізму виконання судових рішень в Україні.

Максим Щербатюк, експерт УГСПЛ

Зокрема, у плані дій Уряду важливо було б дуже чітко визначити необхідність зняття мораторіїв, які перешкоджають у виконанні рішень судових інстанцій, де відповідачами є держава та державні підприємства. Крім того, механізм компенсацій, прописаний Урядом, викликає багато питань як щодо достатності визначених державою компенсацій за багаторічне невиконання судових рішень, врахування різних специфічних обставин, так і щодо процедурних аспектів застосування такої відповідальності держави. Також суттєво обмежити доступ до механізму виконання судових рішень може пропонований Урядом часовий ліміт звернення людей до цього механізму. Питання залишається і щодо передбачених обсягів бюджетного фінансування необхідного для запуску та ефективної роботи цього механізму.

Все це поруч із невирішеною проблемою відсутності ефективного механізму попередження появи законодавства, яке не покривається фінансуванням з бюджету, а також відсутністю довіри населення до дій Уряду у цій сфері, може знівелювати усі зусилля щодо створення механізму виконання судових рішень, який би ефективно працював.

Більше інформації (англійською) за посиланням

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: