Публікація

Справа 26 лютого: 4 роки окупації

Сьогодні четверта річниця подій 26 лютого у Криму. Ми вирішили нагадати про Доповідь по “справі 26 лютого”, підготовлену Міжнародною експертною групою минулого року, яка реконструює перебіг подій. Перша частина доповіді доступна на сайті.

У супроводі до неї представлене спеціальне відео, підготовлене спільно з Hromadske TV.

Повна версія першої частини Доповіді відтепер доступна на нашому сайті.

26 лютого 2014 року біля будівлі Верховної Ради АР Крим в м. Сімферополь пройшли два мітинги, організовані партією «Русское Единство» та Меджлісом кримськотатарського народу. Цілі заявлених мітингів по суті відображали різні погляди на статус Криму. В ході зборів загинуло двоє людей та окремі учасники отримали тілесні ушкодження.

Після окупації Криму з боку РФ почалося кримінальне переслідування деяких учасників «проукраїнського» мітингу 26 лютого з числа кримських татар за організацію та участь в масових заворушеннях 26 лютого 2014 року.

Всього в рамках справи «26 лютого» звинувачується 9 осіб. До кримінальної відповідальності притягнуто виключно учасників «проукраїнського» мітингу, представників кримськотатарського народу.

25 жовтня, одного із фігурантів «справи», заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза, було звільнено від відбування покарання та видано Туреччині. Наразі він повернувся до виконання своїх повноважень у Києві.

У грудні 2015 року сформовано Міжнародну експертну групу з представників 6 правозахисних організацій з 4 країн для підготовки Доповіді по «справі 26 лютого». За результатами роботи протягом року група експертів підготувала детальну реконструкцію мітингів 26 лютого 2014 року перед ВР АРК, а також правовий аналіз цих подій та їх наслідків з урахуванням міжнародних норм в області прав людини. Доповідь також містить висновки та рекомендації експертної групи, які адресовані владі України та Російської Федерації.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: