Публікація

Спосіб досягення перемоги у президентських виборах повинен чітко відповідати демократичнтм критеріям

На цьому наголосив учора Голова Верховної Ради України Володимир Литвин під час зустрічі з Головою Комітету міністрів Ради Європи, Міністром закордонних справ Республіки Польща Влодзімежєм Цімошевічем.

В. Литвин, вітаючи гостя у якості Голови Комітету міністрів Ради Європи, висловив сподівання, що тепер зустрічний рух ЄС-Україна буде активніший. “Україна свої дев’яносто відсотків кроків назустріч ЄС обов’язково зробить, важливо також щоб ЄС свої десять відсотків кроків теж зробив назустріч Україні”, – сказав В. Литвин.

Обговорюючи ситуацію в Україні напередодні виборів, В. Литвин підкреслив, що вважає головним не стільки результат, скільки спосіб його досягнення, який, наголосив він, повинен чітко відповідати демократичним критеріям. В ході розмови були окреслені деякі проблеми, які проявилися у попередній період виборчого процесу.

Врахування цього досвіду, на думку В. Литвина, сприятиме розв’язанню цих проблем в ході підготовки і проведення повторного голосування 21 листопада цього року. Голова Верховної Ради України розповів В.Цімошевічу про свої звернення до Голів Верховного Суду України та Центральної виборчої комісії й інші дії парламенту, спрямовані на проведення чесних і прозорих виборів.

“Я виходжу з того, що кандидати повинні розуміти, що кожному з них потрібна лише чесна перемога. Отже, наша позиція є такою – Президентом повинен стати той, кого обере український народ і кого поважатиме світ”, – зазначив В. Литвин.

В. Цімошевіч погодився з тим, що “для реакції партнерів України особливо важливим є хід виборів”. Важливими висновками першого туру виборів, на його думку, є висока активність виборців і наявність певних проблем саме у ході виборчого процесу, зокрема, це стосується створення рівних умов доступу до ЗМІ, дотримання принципу невтручання в хід виборів адміністративних чинників і забезпечення прозорості процесу підрахунку голосів.

Він висловив “глибоке переконання, що дотримання демократичності виборів створить більш сприятливу атмосферу для сприйняття ініціатив по зближенню України і ЄС”. В. Цімошевіч запевнив Голову Верховної Ради України в тому, що Польща і надалі виходитиме з дружніх позицій у підтримці євроінтеграційних устремлінь України.

“Головне для нас нині – практичні кроки по усуненню недоліків, зафіксованих під час виборів”, – сказав В. Литвин.

З метою з’ясувати готовність до цього наступного пленарного тижня у Верховній Раді України планується заслухати інформацію ЦВК щодо готовності до виборів 21 листопада.

Було також обговорено коло питань дальшого розвитку двосторонніх відносин між Україною та Республікою Польща, важливості посилення в них парламентської складової.

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: