Спільне подання до Комітету ООН з прав людей з інвалідністю: УГСПЛ вказала на порушення - Українська Гельсінська спілка з прав людини
Повернутись назад

Спільне подання до Комітету ООН з прав людей з інвалідністю: УГСПЛ вказала на порушення

Новина

6 вересня завершилася 31-сесія Комітету ООН з прав людей з інвалідністю, на якій Україна звітувала про виконання Конвенції про права осіб  з інвалідністю. Окрім позиції держави, на розгляд Комітету були подані й альтернативні повідомлення від організацій людей з інвалідністю та інших громадських об’єднань. УГСПЛ долучилась до підготовки Спільного подання організацій людей з інвалідністю «Fight For Right», «Ліга сильних» та «Національна асамблея людей з інвалідністю України». В поданні висвітлені різні аспекти забезпечення прав людей з інвалідністю у відповідності до міжнародного договору. 

Основою частини подання стало проведене УГСПЛ дослідження «Реабілітація жертв війни», в якому йдеться про забезпечення прав цивільних осіб, що набули інвалідності через поранення та інші ушкодження, спричинені боєприпасами. 

– Ми прагнули привернути увагу членів Комітету до  викликів з отриманням послуг реабілітації та охорони здоров’я, отримання підтримки для відновлення. Описуючи виклики, з якими зіштовхуються цивільні постраждалі, ми окреслили відсутність супроводу та підтримки під час лікування цивільних осіб. Особливо коли обох з подружжя було поранено і вони не мали змоги розраховувати на допомогу одне одного, – наголошує аналітик УГСПЛ Богдан Мойса. 

Крім того, правозахисники окреслили перешкоди, з якими зіштовхувались учасники та учасниці дослідження:

  • відсутність послуг з реабілітації або не можливість оплатити їх самостійно;
  • віддаленість реабілітаційних установ або фахівців від місць проживання людей, що набули інвалідність через війну.

– Більше того, часто учасниці й учасники дослідження просто не знали, які послуги чи допоміжні засоби можуть отримати – медико-соціальні експертні комісії не лише не інформували їх про це, але й, фактично, не складали індивідуальної програми реабілітації, в якій послуги та засоби мали бути зазначені, – зауважує Богдан Мойса.

Ще одним аспектом, на якому наголосили фахівці УГСПЛ у спільному поданні до ООН, стали перешкоди та виклики, з якими зіштовхнулись цивільні особи під час відновлення. 

Формально, уряд декларує два шляхи підтримки поранених цивільних:

  1. Статус особи з інвалідністю внаслідок війни з відповідними виплатами
  2. Статус постраждалого внаслідок мінно-вибухових травм та ушкоджень зі значно меншим обсягом гарантій. 

Проте, в першому випадку, статус особи з інвалідністю внаслідок війни можуть отримати лише особи, що набули ушкоджень здоров’я на територіях, де ведуться бойові дії. Нерідко цивільним доводиться в судах оскаржувати  неможливість отримати передбачені гарантії. Подібну допомогу громадянам надають і юристи УГСПЛ. Набуття статусу постраждалого внаслідок мінно вибухових травм теж не виглядає легким. 

Перешкоди починались вже під час проходження медико-соціальних експертних комісій: тривалість встановлення інвалідності, що інколи могла доходити до більш ніж шести місяців, рішення з хибною причиною інвалідності, що додавало проблем в отриманні підтримки, – наголошує Богдан Мойса. 

За підсумками діалогу, який відбувся з представницями та представниками уряду  27 та 28 серпня, а також розгляду подань, Комітет з прав осіб з інвалідністю має підготувати Рекомендації Уряду для виконання Конвенції.  

Дослідження «Реабілітація жертв війни» від фахівців УГСПЛ наразі готується для оприлюднення на сайті. З окремими результатами якого можна ознайомитись в Спільному поданні.


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram — УГСПЛ пише | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube | Viber


Ця публікація/візуальний матеріал зроблений завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через USAID Ukraine – USAID Україна. Зміст публікації є виключною відповідальністю УГСПЛ і не обов’язково відображає погляди USAID –  Агентства США з міжнародного розвитку або Уряду США.