Публікація

Спільна заява щодо погіршення ситуації в галузі прав людини в Криму

За останній місяць ситуація в галузі прав людини в Криму значно погіршилася. Порушення прав людини окупаційною владою носить демонстративний характер та здійснюються в рамках системної політики по відношенню до цивільного населення Криму.

8 серпня 2017 року у Сімферополі був затриманий і засуджений до 10-ти діб адміністративного арешту 76-річний ветеран кримськотатарського руху Сервер Караметов, який вийшов з одиночним пікетом під будівлю Верховного суду на підтримку заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза. Затримання відбувалося з непропорційним застосуванням сили, з 11-ої години ранку до 4-ої години вечора Караметова тримали в поліцейській машині, не виводили в туалет, не дозволяли приймати їжу та ліки. Впродовж судового засідання було порушено цілу низку процесуальних гарантій, включаючи доступ захисників, перекладача, а також незалежне дослідження доказів. За результатами розгляду апеляції вирок був залишений в силі, незважаючи на явно непропорціональний характер покарання. Сьогодні Сервер Караметов вже п’ятий день знаходиться в СІЗО міста Сімферополь, а його стан здоров’я викликає серйозне занепокоєння.

14-го серпня 2017 на підтримку Сервера Караметова вийшло ще чотири літніх чоловіки з одиночними пікетами в різних частинах Сімферополя. Всі вони були затримані разом з іншими активістами та правозахисниками. Один учасник пікету був засуджений до адміністративного штрафу в розмірі 10 тис. рублів.

Трохи більше ніж за місяць було винесено 5 політично мотивованих кримінальних вироків, пов’язаних з позбавленням волі: Еміль Мінасов (за пост в соціальних мережах) – 1 рік 3 місяці позбавлення волі, Олексій Стогній (так звана справа «диверсантів») – 3 роки 6 місяців позбавлення волі, Руслан Зейтуллаєв – 15 років позбавлення волі, Володимир Балух – 3 роки 7 місяців позбавлення воли і штраф 10 тис. рублів (близько 170 доларів), Редван Сулейманов (так звана справа «диверсантів») – 1 рік 8 місяців позбавлення волі і 3,5 мільйона рублів (близько 58 тис. доларів) компенсації шкоди. При винесення вироку Редвану Сулейманову суд вперше в російській практиці визнав збитком втрачену вигоду, яка була розрахована непрозоро. 11 вересня очікується винесення вироку заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтему Чийгозу, прокурор вимагає для нього покарання у вигляді 8 років позбавлення волі.

15 серпня стало відомо про затримання громадянина України Генадія Лимешка в Криму нібито за підозрою в підготовці диверсій.

Масового характеру набувають адміністративні штрафи за прояв солідарності. У липні адміністративні штрафи від 2 до 10 тис. рублів отримали Рустем Меннанов (за згадку Меджлісу в соціальній мережі), Білял Аділов (нібито за погрози на адресу поліцейського) і Наріман Мемедемінов (за присутність під час обшуку у Сейдамета Мустафаєва). Більш того, троє активістів були засуджені до великих штрафів (150 – 300 тис. рублів) за участь в стихійних зборах біля житла кримських татар, в яких проводяться обшуки і затримання: Осман Бєлялов і Еміль Білялов (штраф за повторну участь в стихійних зборах під час обшуків у сусідів), мешканка Бахчисарайського району Зарема (за проукраїнські пости в Інтернеті). Такі штрафи активісти не можуть виплатити власними коштами, в результаті чого їм загрожують конфіскація майна і позбавлення волі.

Всього за один тиждень серпня відбулися три обшуки в різних районах Криму: 2 серпня – у Мамета Куркчі, Радянський район; 9 серпня – у місцевого релігійного діяча Умера Емірамзаєва, с. Кіровське; 10 серпня – в будинку сім’ї Ібрагіма Мірпочаєва, с. Новокленове Білогірського району. Обшуки проводилися у форматі спецоперації: правоохоронці заблокували дороги, попереджали присутніх місцевих жителів про відповідальність за «несанкціоноване масове зібрання», була присутня велика кількість спецтехніки та озброєних співробітників силових структур. В результаті обшуку в Кіровському Умеру Емірамзаєву знадобились послуги служби «швидкої допомоги».

Ми розцінюємо останні події як черговий прояв репресивної політики РФ по відношенню до цивільного населення Криму, і порушення основоположних норм міжнародного права щодо прав людини і гуманітарного права. Затримання і переслідування носять довільний характер, з непропорційним застосуванням сили, спрямовані на залякування і придушення будь-якої активності.

Від імені організацій, що підписались під цією заявою, просимо вас вжити можливих заходів в рамках ваших мандатів для вираження протесту щодо подібної практики і її якнайшвидшого припинення.

Дар’я Свиридова, Українська Гельсінська спілка з прав людини
Тетяна Печончик, Центр інформації про права людини
Марія Томак, Медійна ініціатива за права людини
Таміла Ташева, Крим SOS
Олександра Матвійчук, Центр громадянських свобод

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: