Публікація

Соціальні виплати переселенцям під час карантину

З карантином в житті українських громадян з’явилось безліч обмежень та змін. Які з них мають вплив на соціальні виплати внутрішньо переміщених осіб – розбирались фахівці Сумської приймальні УГСПЛ.

Отримання пенсії та інших соціальних виплат переселенцями прямо залежить від знаходження цих осіб на відповідному обліку, що підтверджується дійсною довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи. Скасувати довідку і зняти переселенця з обліку за діючим законодавством можливо, зокрема, за наявності інформації, яка дає обґрунтовані підстави вважати, що внутрішньо переміщена особа повернулася до покинутого місця постійного проживання (стаття 12 Закону України від 20.10.2014 «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб»).

Окрім того, припинити грошові виплати переселенцю може Ощадний банк України (шляхом зупинення видаткових операцій) – у випадку непроходження особою чергової фізичної ідентифікації.

Виплата щомісячної адресної грошової допомоги, згідно Порядку надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 р. № 505, припиняється, якщо внутрішньо переміщена особа не звернулась до підрозділу соціального захисту населення з відповідною заявою про призначення адресної допомоги на черговий шестимісячний строк.

У зв’язку з введенням карантину і запровадженням обмежувальних заходів через COVID-19 відбулись певні зміни в законодавстві, метою яких, зокрема, було продовження нарахування і виплати пенсії та інших соціальних виплат переселенцям у тих же самих розмірах і на тих же умовах, які були до введення карантину, – задля обмеження фізичних контактів переселенців.

Законом України від 17.03.2020 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» на період дії карантину та протягом 30 днів після його відміни забороняється:

– прийняття рішення про скасування довідки ВПО на підставі інформації про тривалу відсутність (понад 60 днів) особи за місцем реєстрації;

– зупинення видаткових операцій за поточним рахунком переселенця в Ощадбанку за відсутності проходження ним фізичної ідентифікації;

– здійснення контролю за проведенням соціальних виплат ВПО за місцем їх фактичного проживання/перебування.

Законом України від 30.03.2020 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» на період дії карантину та протягом 30 днів після його відміни:

– забороняється здійснення перевірок фактичного місця проживання/перебування ВПО при призначенні (відновленні) соціальних виплат;

– комісії з питань призначення (відновлення) соціальних виплат ВПО приймають рішення про призначення (відновлення) або відмову в призначенні (відновленні) соціальних виплат без акта обстеження матеріально-побутових умов сім’ї;

– продовжується виплата переселенцям соціальних виплат, пенсій, надання соціальних послуг, субсидій та пільг, призначених до періоду встановлення карантину.

Відповідні зміни до своїх постанов, які стосуються переселенців, були внесені Кабінетом Міністрів України. Так, постановою від 08.04.2020 року № 266 на період дії карантину та протягом 30 днів з дня відміни карантину:

– заборонено прийняття рішення про скасування дії довідки про взяття на облік ВПО (з підстав наявності інформації про відсутність переселенця за місцем тимчасового перебування);

– вимога про обов’язкове проходження переселенцем фізичної ідентифікації в Ощадбанку кожні шість місяців з метою продовження дії карток не застосовується на цей період. Забороняється також зупинення Ощадбанком видаткових операцій за такими картковими рахунками з підстав непроходження фізичної ідентифікації.

Щодо продовження дії платіжних карток внутрішньо переміщених осіб на період карантину періодично на своєму офіційному сайті інформує Ощадбанк (наразі можна побачити публікацію від 26.10.2020 про те, що картки Ощадбанку для ВПО за тарифним пакетом «Мій рахунок», термін дії яких спливає під час карантину, не будуть блокуватись до 1 січня 2021 року. Ними загалом можна користуватись, як і раніше, – знімати готівку в банкоматі, сплачувати в магазині, робити онлайн платежі в Ощад 24/7, але з деякими обмеженнями (не підтримуються розрахунки в POS-терміналі, оплата в інтернет-магазинах з використанням верифікації 3D-Secure, операції в банкоматах інших банків тощо).

Ощадбанк нагадує, що перевипуск карток відбувається за графіком, а нові картки надсилаються до відділень для вручення їх власникам. До отримання перевипущеної картки особа може й надалі користуватися старою карткою.

Водночас слід зазначити про непоодинокі факти блокування банківських карток переселенців, про які вони скаржаться в соціальних мережах. У цьому випадку, за відсутності можливості відвідати банківську установу особисто, можна лише порадити зателефонувати до контакт-центру Ощадбанку, номер якого розміщено на зворотному боці картки, та спробувати розв’язати проблему дистанційно, оскільки існує вірогідність виникнення суто технічних збоїв функціонування банківської карти.

Довідково.

Громадські приймальні УГСПЛ безоплатно здійснюють допомогу постраждалим від конфлікту, права яких порушені, зокрема:

Ми консультуємо з таких питань:

  • відновлення або отримання документів (свідоцтв про народження, шлюб, смерть);
  • постановка на облік ВПО, отримання довідки ВПО;
  • питання житла, землі та майна (всі питання щодо власності, включаючи спори і компенсацію);
  • доступ до соціальних сервісів;
  • свобода пересування, порядок оформлення дозволу на перетин лінії розмежування;
  • доступ до соціальних виплат – пенсій, соціальної допомоги, субсидій, тощо;
  • допомога в судових процесах;
  • юридична допомога потерпілим від гендерно-обумовленого насильства та ін.

Щоб дізнатися контакти громадських приймалень УГСПЛ натисніть тут.

Матеріал підготовлено громадською приймальнею УГСПЛ м. Суми.

Захист прав людей, які постраждали від збройної агресії Російської Федерації здійснюється завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID Ukraine – USAID Україна) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: