Публікація

Сьогодні – всесвітній День боротьби з використанням дитячої праці

Цей день започатковано Міжнародною організацією праці (спеціалізована агенція ООН) і відзначається у всьому світі з 2002 року  для привернення уваги щодо проблеми використання дітей у найгірших формах праці.

Найгірші форми дитячої праці, це:
 робота, яка за своїм характером чи умовами, в яких вона виконується, може завдати шкоди здоров’ю, безпеці чи моральності дітей.
 усі форми рабства або практика, подібна до рабства, як наприклад, продаж дітей та торгівля ними, боргова кабала та кріпосна залежність, а також примусова чи обов’язкова праця, включаючи примусове чи обов’язкове вербування дітей для використання у збройних конфліктах;
 використання, вербування або пропонування дитини для заняття проституцією, виробництва порнографічної продукції чи для порнографічних вистав;
 використання, вербування або пропонування дитини для незаконної діяльності, зокрема, для виробництва та продажу наркотиків, як це визначено у відповідних міжнародних договорах;
(Згідно Статті 3 Конвенції Міжнародної організації праці № 182 “Про заборону та негайні заходи щодо ліквідації найгірших форм дитячої праці”).

Цього року уряди країн та міжнародних організацій ставлять акцент на захисті дітей від роботи у сільському господарстві. В Україні практика залучення дітей до роботи на фермерських підприємствах є поширеною, особливо це стосується дітей, які живуть у маленьких містах та сільській місцевості і проживають у малозабезпечених та неблагополучних сім’ях.
Більш як 3% українських дітей не відвідують школу через необхідність заробітку. Втручання у процес природного росту та розвитку дітей позначається не тільки на їхньому здоров’ї, але й має негативний вплив на подальше життя – набуті шкідливі звички, формування негативного світогляду, обмеженість прагнень, можливостей, усвідомлення неповноцінності себе як особистості та повноправного члена спільноти. Для того, щоб забезпечити здоровий, нормальний та повноцінний розвиток дітей, надаючи їм можливість навчатися, – треба обмежити доступ та залучення неповнолітніх до праці, залежно від віку дитини, або взагалі заборонити використання дитячої праці в Україні.

Відзначення цього Дня планується провести 12 червня 2007 року у м. Києві у парку Шевченка та обласних містах України спільними зусиллями державних структур і громадських організацій. Ініціаторами проведення акції стала програма МОП-ІПЕК та Всеукраїнська коаліція «Єднаймося заради дітей», до якої входять 47 українських громадських організацій, які опікуються проблемами дітей в Україні.

Людмила Логгінова
 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: