Публікація

Складний, але продуктивний діалог: фахівці КМДА, Національної поліції та районних держадміністрацій обговорюють стихійні ромські поселення

16 вересня 2019 року розпочався перший день тренінгу “Взаємодія органів місцевого самоврядування та Національної поліції у вирішенні проблем стихійних ромських поселень”, організований УГСПЛ за підтримки МФ «Відродження».

Тренінг має надати відповіді на багато запитань. Чиєю є проблема сезонної трудової міграції ромів – Національної поліції чи органів місцевого самоврядування? Як мають будувати свої стосунки окремі територіальні громади з мешканцями стихійних ромських поселень? Які ресурси можуть бути задіяні для захисту прав ромських дітей та жінок? Що отримує українське суспільство, опікуючись проблемами ромських громад?

Тренінг є складовою тривалої діяльності в сфері розробки Алгоритму дій (СОП – стандартні операційні процедури) органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, спрямованих на попередження конфліктів на етнічному ґрунті, гармонізацію вимог публічної безпеки і порядку та інтересів соціальних груп при виявленні стихійних поселень представників ромської спільноти. Ця діяльність ведеться в рамках Постійної робочої групи з питань правоохоронної та міграційної діяльності у складі Міжвідомчої робочої групи з питань виконання Плану заходів щодо реалізації Стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року.

Наразі проект Алгоритмів є розробленим для ухваленням та запровадження. Проте не менш важливим є експертне обговорення Проекту в рамках його наступного запровадження. Саме тому представники Національної поліції, КМДА, районних держадміністрацій доклали немалих зусиль, аби обговорити наступні питання:

  • Що отримує місцева громада, яка опікується добробутом ромів у стихійному поселенні?
  • Що може мерія та поліція, аби забезпечити гармонійне поєднання інтересів ромів та місцевих громад?
  • Чи потрібно розроблювати спеціальні нормативні акти, аби зробити гармонійними стосунки місцевих мешканців з сезонними трудовими мігрантами?
Олег Мартиненко (УГСПЛ) та Вікторія Сократюк (МФ “Відродження)

Олег Мартиненко, аналітик УГСПЛ:

«Досить складно під час війни акцентувати увагу органів влади на проблемах, які були незручними або ж невирішуваними навіть за мирні часи. Проте суть правозахисту полягає в тому, аби мати змогу ставити перед суспільством та владою незручні та непопулярні питання».

Марія Менджул, Ужгородський національний університет, тренерка:

«Оскільки я живу і працюю у Закарпатті, давно співпрацюю з організаціями, що опікуються правами ромів, логічною є пропозиція УГСПЛ доручити мені розповісти про ромські громади. Адже їхня культура, соціальна характеристика вирізняє ромів з-поміж інших народностей України. Під час тренінгу я бачила своїм завданням простою і живою мовою показати великій і різнорідній аудиторії особливості ромських громад, причини їхньої сезонної міграції, відверто обговорити типові поведінкові моделі й стереотипи. Думаю це правильний початок комплексного навчання і тренери наступних частин розвинуть ці знання у практичній навички роботи із сезонними ромськими поселеннями».

 

Тетяна Курач, координаторка Секретаріату Міжвідомчої робочої групи з питань виконання Плану заходів щодо реалізації Стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року:

«До представників органів влади в ході тренінгу має бути донесено розуміння необхідності докладання зусиль до вирішення проблем, пов’язаних із перебуванням тимчасових стихійних поселень представників ромської національної меншини».

Юридична та адвокаційна допомога ромському населенню здійснюється УГСПЛ у рамках проекту «Сприяння соціалізації ромського населення та захист його прав» за підтримки МФ «Відродження».

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: