Публікація

Скільки коштує вихід сови на полювання, або казахський досвід міністра Луценка

Для Юрія Луценка взірцем демократичної держави став… Казахстан. З огляду на позитивний досвід саме цієї країни Міністерство внутрішніх справ України створило спеціальний підрозділ “Сова” з відставних міліціонерів для розслідування раніше нерозкритих справ, передають Українські новини.

В інтерв’ю «Дзеркалу тижня» міністр внутрішніх справ заявив, що він уже організував спецпідрозділ “Сова”, до складу якого ввійдуть відставні працівники міліції, які візьмуться за розслідування старих “висяків” – нерозкритих злочинів.

Глава МВС відзначив, що відставні співробітники міліції залишаться пенсіонерами, а у випадку розкриття злочинів будуть одержувати фінансову винагороду: “Умови такі – розкриваєш злочин, доводиш його до суду, одержуєш дві, п’ять тисяч гривень”.

З цього стає ясним тільки одне – заради двох-п’яти тисяч гривень преміальних за кожен розкритий злочин – будуть бити, можливо, навіть ногами. Але справи почнуть розкриватися, у цьому сумнівів немає. Невідомо тільки поки, яким образом пенсіонери, відставні співробітники міліції, будуть наділятися повноваженнями для розкриття злочинів, а також невідомі розміри цих самих повноважень. Цілком може виявитися, що знову в нашої доблесної міліції, а тепер ще й у колишніх її співробітників життя буде складатися так, як у відомому тості – нехай у нас все буде, і при цьому нам нічого за це не буде.

Так само очевидно, що довести справу до суду – це тільки половина справи, а в цьому випадку половина вартості. Главі МВС мусить тепер ще платити премію суддям (і набагато більшу суму, щоб припинити можливість їх перекупити) за те, щоб вони судили винних. А невинних не судили… Логіка проста: потрібно платити всім – і буде всім щастя?!

Цікава пристрасть Юрія Луценко до позитивного досвіду саме «демократичного» Казахстану. Але, як говориться, подібне тягнеться до подібного. Можливо, просто наші «висяки» мають загальну природу з «висяками» казахськими і є нонсенсом для інших країн, а відповідно в них і не може бути досвіду боротьби з ними. Хоча тут скоріше підійде інше виречення – чим я тебе породив, тим я тебе й уб’ю. Адже відома маса випадків укривання самими ж співробітниками міліції справжніх злочинців і тягонина, породжена продажними слідчими, щоб ніколи не закрити справу «свого» обвинувачуваного. У такому випадку, не з того кінця почав міністр, боротися потрібно із причиною, а не з наслідками. Тільки от у нашій країні, на жаль, за розкриття ТАКИХ злочинів премій поки що не призначають.

Вікторія Онищенко

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: