Публікація

Скасування ембарго ЄС на продаж зброї Китаю: не зраджуйте китайських правозахисників, заявила Міжнародна Амністія в ЄС

Міжнародна Амністія (МА) попередила ЄС щодо того, як буде виглядати скасування ембарго на продаж зброї Китаю для китайських правозахисників, які протягом 15 років залишаються в ув‘язненні після подій на площі Тяньаньмень.

МА закликає керівництво ЄС подумати про це під час підготовки переговорів між Міністром Закордонних Справ ЄС з Міністром Закордонних Справ Китаю, щодо питань скасування ембарго на продаж зброї Китаю, які відбудуться в понеділок в Дубліні.

Ситуація з правами людини у Китаї й досі залишається неприглядною. По всій країні сотні тисяч людей продовжують перебувати під вартою, чим порушуються їхні фундаментальні права. Надалі виносяться та виконуються смертні вироки, несправедливі суди, катування та нелюдські умови утримання є поширеним і систематичним явищем. Також продовжуються утиски свободи думки та суворо обмежується свобода слова.

Сьогодні, під час брифінгу для преси у Брюсселі, Міжнародна Амністія підкреслила, що десятки людей все ще залишається у китайських в‘язницях після брутального придушення в червні 1989 року опозиції, яка закликала до політичних реформ.

На брифінгу, також було роз’яснено, чому Правила торгівлі зброєю ЄС не можуть бути достатньою альтернативою ембарго на продаж зброї Китаю у контексті прав людини.

Повністю тексти документів англійською: „Оn Human Rights in China since Tiananmen” та „The EU Code of Conduct on Arms Exports” дивіться на сайті: www.amnesty-eu.org

“Не будемо забувати причини, з яких ЄС у першу чергу застосувало ембарго на продаж зброї Китаю: це, за словами керівництва ЄС, була відповідь ЄС на “репресивні дії проти тих, хто законно вимагав своїх демократичних прав”, заявив Дік Оостінг, Директор Брюссельського офісу Міжнародної Амністії на брифінгу у Брюсселі.

“Поки ЄС дискутує про те, що можливо ембарго на продаж зброї Китаю є „вже не на часі”, для правозахисників, яких продовжують переслідувати в Китаї, інколи просто за те, що вони задають незручні питання, ця проблема якраз „на часі”. Захисники демократії і надалі страждають у сьогоднішньому Китаї, і ЄС повинно двічі подумати перш ніж скидати їх з рахунку” зазначив Дік Оостінг.

Лише два тижні назад, ніби нагадуючи як поводяться з поборниками демократії в Китаї, три представники організації „Матері Тяньаньмень”, – мережі, до якої входять члени понад 130 родин жертв подій 1989 року, були безпідставно затримані на кілька днів за підготовку до відзначення п‘ятнадцятої річниці подій на площі Тянаньмень.

Уряд Китаю продовжує ігнорувати заклики до повного та незалежного розслідуванння подій 1989 року. Активісти, які закликають до такого розслідування або критикують ці події, навіть за допомогою електронної пошти або в Інтернеті, можуть запросто потрапити до в‘язниці у той же день.  Наприклад одного активіста звинуватили навіть у тому, що він процитував звіт Міжнародної Амністії на своєму веб-сайті. 

Також під час сьогоднішнього брифінгу координатор кампанії Міжнародної Амністії щодо торгівлі зброєю окреслив обмеження Правил торгівлі та експорту зброєю ЄС, запропоновані деякими урядами ЄС у якості гарантій, якщо ЄС все ж таки скасує ембарго на продаж зброї Китаю.

„Хоча Правила торгівлі та експорту зброєю ЄС містять критерії щодо прав людини, які потрібно брати до уваги коли йдеться про дозвіл на експорт зброї, ці положення абсолютно слабкі та беззубі, а їхні формулювання країни-члени ЄС можуть трактувати щоразу на свою користь” – заявив Роберт Паркер на брифінгу.

“Навіть тепер ми бачимо як ці положення трактуються як у деяких країнах ЄС, так і у тих країнах, що прагнуть стати членами ЄС. Зараз Правила переглядаються. ЄС повинен використати цю можливість і встановити жорсткіший контроль, щоби зброя та убезпечувальне обладнання з країн ЄС не використовувалися для порушень прав людини” заявив він.

Повний текст брифінгу МА та документи про становище з правами людини у Китаю можна знайти на сайті МА: www.amnesty-eu.org.

Секретаріат Ради українських правозахисних організацій

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: