Публікація

Школі бути! Громадська приймальня УГСПЛ у Торецьку допомогла відстояти права дітей на рівні умови доступу до освіти

Школу у Щербинівці Торецького району, де навчаються 120 дітей, намагалися закрити. Обуренні батьки звернулися до громадської приймальні УГСПЛ за допомогою, отримали підтримку та спільними зусиллями домоглися належного функціонування навчального закладу.

Причиною закриття школи стала труба на котельні навчального закладу, яка за багато років використання зіпсувалася, а тому опалення взимку забезпечити ще нещодавно було неможливо. Директорка повідомляла місцевий відділ освіти щодо цієї ситуації, та у відповідь отримала традиційне «на ремонт немає коштів».  Батьків поставили перед фактом: після осінніх канікул їх діти вже не будуть навчатись у своїй школі, а перейдуть до іншої, що розташована не так близько. До неї дітей мав підвозити автобус, але подолання цього шляху сільськими дорогами займало б годину – зранку та ввечері.

«Нам занадто далеко ходити. Моїй дівчинці 5 років, 6 скоро виповниться. Як я буду її туди водити? Це дуже далеко. А ще – дитина не хоче в іншу школу, боїться. Вона сором’язлива у мене», – розповідає Валерія Локтіонова, мати однієї з школярок.

Валерія Локтіонова, мати однієї з школярок

Батьки розповіли, що «прифронтові» діти і так залякані, з ними постійно працюють психологи. Зміна школи – черговий стрес, який може погрішити психологічний стан малечі.

До того ж, будівля навчального закладу – історична пам’ятка. Їй більше 120 років. При цьому, навчальний заклад у хорошому стані (щонайменше вікна замінені на пластикові) та має сучасне нове обладнання, комп’ютери з доступом в інтернет. Та і будівля, і майно школи стануть

Правозахисники громадської приймальні у Торецьку роз’яснили батькам права їх дітей. Якщо школа не опалюватиметься у зимовий період, то дійсно у ній навчатися не можна. Адже здобувачі освіти мають право на безпечні та нешкідливі умови навчання. У той же час і в Конституції України, і ЗУ «Про освіту» зазначено, що в Україні створюються рівні умови доступу до освіти та ніхто не може бути обмежений у праві на здобуття освіти.

Окрім юридичної допомоги правозахисники залучили до вирішення та висвітлення складної ситуації, що сталося навколо школи представників ЗМІ. Усі разом, на зборах поблизу військово-цивільної адміністрації разом намагалися дізнатися у представників місцевої влади їх бачення вирішення ситуації.

Очільника ВЦА люди чекали близько 6 годин, але він до них так і не вийшов. А керівник управління освіти додав , що він – не компетентний з цього питання.

Та вже за кілька днів після юридично грамотно написаних звернень, залучення журналістів та піднятого галасу, гроші на трубу до котельні знайшлися. Це не лише надає можливість здобувати якісну освіту у належних умовах, а й зберігає культурну спадщину.

Правову допомогу жертвам збройного конфлікту надають у громадських приймальнях УГСПЛ в рамках програми «Права людини в дії», яку впроваджує Українська Гельсінська спілка з прав людини завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: