Публікація

Шанс отримати виправдувальний вирок в українських судах становить пів відсотка

Щорічно в місцях позбавлення волі помирають 700-800 осіб. Самогубства вчиняють не більше 40. А от кількість виправдувальних вироків, нажаль, залишається мізерною.

Про це на презентації статистичного огляду «Кримінальні покарання в Україні» поінформував керівник правозахисної організації «Донецький Меморіал» Олександр Букалов.

За даними огляду Кримська область була і залишається найбільш кримінальною в Україні. Зі ста тисяч населення тут засуджено 163 особи. Донецька, Запорізька, Миколаївська та Херсонська області теж не відстали – в середньому 120 засуджених. Найменш кримінальною областю є Закарпатська – покарано 23 особи.

Трохи більше половини засуджених від покарання звільняють на особливих умовах. Також великий відсоток позбавлення волі на певний строк. Решта – громадські роботи, штрафи та обмеження волі.

Найбільша кількість правопорушників – віком від двадцяти до тридцяти років. Найменша – понад шістдесят.

Також пан Букалов зауважив, що на сьогодні особа, яка звинувачена системою досудового слідства у вчиненні злочину майже не має шансів довести у суді свою невинуватість. Вірогідність цього становить пів відсотка. На запитання, чому склалася така ситуація, правозахисник відповів, що скоріше за все причина в практиці, що склалася ще з радянських часів. А також через те, що громадянам не вистачає грошей на кваліфікованих адвокатів для належного представлення інтересів в суді. 

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: