Публікація

Шахтова загроза реінтеграції Донбасу. Торецькі гірники досі залишаються без зарплати

Не один рік поспіль гірники торецької шахти «Святої  Матрони Московської» борються за свої трудові права. Протягом 3 років юридичну підтримку їм надає громадська приймальня УГСПЛ у Торецьку.

У грудні 2019 року до приймальні звернувся колектив шахти з проблемою затримки заробітної плати за 4 місяці. Юристи проаналізували ситуацію та зафіксували низку грубих порушень. Зокрема, гірникам з 2014 року регулярно затримували або не виплачували заробітну плату. Шахта багато років поспіль не перераховувала кошти до пенсійного фонду, а розслідування нещасних випадків на виробництві, які призвели до смерті працівників, відбувалися неякісно. Гірників змушували працювати в так званих «копанках» – на нелегальному видобутку вугілля злочинним шляхом. При цьому, контролюючі органи наче «осліпли» – належного нагляду над ситуацією ніхто не здійснював – ні інспекція з питань праці, ні прокуратура чи нацполіція, ні податкова інспекція чи будь-хто інший.

«Працівники шахти нічого надзвичайного не вимагають. Їм потрібна їхня заробітна плата. Для прикладу, у Торецьку є й інші шахти, державні. У них теж є незначні фінансові проблеми. Але там зовсім інша проблема. На території шах знаходиться кілька десятків тисяч тон вугілля, яке вони просто не можуть реалізувати. Тут же ситуація діаметрально протилежна – вугілля було, його все продали, склади пусті, а грошей немає зовсім», – пояснив різницю між ситуаціями на державних і приватній шахтах Володимир Єлець.

 

З грудня минулого року, та і в січні 2020 року відбулися десятки консультацій працівників шахти. Представники громадської приймальні УГСПЛ допомогли їм скласти юридичні документи, які потім направили в правоохоронні органи, до інших правозахисних організацій, органів місцевого самоврядування. Правозахисники також брали участь в створення і реєстрації профспілки підприємства. Пізніше передали матеріали шахтарської справи Представнику Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Донецькій і Луганській областях Павлу Лисянському та брали участь у зустрічах з керівниками Донецької та Торецької військово-цивільних адміністрацій, профспілкою шахтарів шахти «Святої Матрони Московської». Також представники приймальні виїжджали на саму шахту для консультування співробітників підприємства з приводу стратегії захисту їх соціальних та економічних прав. Нагадаємо, усе це відбувається в прифронтовій зоні, за десяток кілометрів від лінії розмежування.

«У той час коли уряд України, закордонні організації, правозахисники докладають величезних зусиль на шляху реінтеграції окупованих територій, дії власника шахти є відверто дестабілізаційними, призводять до різкого зростання соціально-економічної і політичної напруженості в регіоні де і без цього, м’яко кажучи, живеться не «солодко», – зазначає правозахисник громадської приймальні УГСПЛ у Торецьку Володимир Єлець.

За допомогою у сприянні виплати зарплати гірникам звернулися і до Міністерства енергетики та захисту довкілля України. Та вони відповіли, що з середини листопада минулого року шахта «Свята Матрона Московська» не належить до сфери управління Мінекоенерго.

«Мінекоенерго не має важелів впливу на врегулювання порушеного вами питання», – зазначено у відповіді за підписом заступника Міністра Станіслава Ковалевського.

На початку січня вдалось зв`язатись і з представником приватного підприємства Андрієм Куликовим. Тоді він дав нові обіцянки з виплати заробітної плати всім співробітникам підприємства до 1 лютого, а також запуску роботи шахти.  Донецька ОДА повідомляє, що заборгованість перед працівниками цієї шахти складає 24,6 млн грн.

Та  в обіцяні строки гірники так і не отримали зарплату. Правозахисники шукатимуть інші способи впливу на керівника шахти і звертатимуться до суду задля захисту прав працівників підприємства.

 

Матеріал став можливим за підтримки Програми USAID «Права людини в дії», яка здійснюється Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах.

Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: