Публікація

Сергій Мовчан (УГСПЛ): «Ми вчергове бачимо орієнтованість Управлінь Пенсійного фонду України на економію коштів, а не на виконання своїх прямих обов’язків»

До громадської приймальні УГСПЛ в м. Києві звернувся військовий пенсіонер, якому Управління ПФУ відмовляло у перерахунку пенсії. Проблема виникла через те, що Дніпропетровським обласним  військовим комісаріатом було невірно вказано посадовий оклад у довідці про розмір грошового забезпечення.

 

Після того як клієнт звернувся до Київського обласного військового комісаріату з додатковими документами і військовий комісаріат встановив новий посадовий оклад, відповідну довідку було направлено до Головного управління Пенсійного фонду у Київській області. У супровідному листі до неї було зазначено, що видану довідку Дніпропетровським обласним військовим комісаріатом від 14.04.2018 треба вважати недійсною. На це було отримано відповідь від Головного управління Пенсійного фонду України в Київській області про те, що відсутній порядок проведення виплати перерахованої пенсії, а в усній розмові пояснили, що якби він звернувся на пару днів раніше, то перерахунок би йому здійснили. Така дивна позиція  ПФУ викликана тим, що пункти 1 та 2 постанови КМУ №103 від 21.02.2018 року були оскаржені в адміністративному суді.

За допомогою юриста приймальні було підготовано нове звернення до Головного управління Пенсійного фонду України в Київській області в якому вчергове вказано на необхідність проведення перерахунку пенсії, однак і цього разу була отримана відмова.

У зв’язку з цим було підготовано адміністративний позов і рішенням Київського окружного адміністративного суду від 12.05.2020 року було визнано протиправною бездіяльність Головного управління Пенсійного фонду України у Київської області та зобов’язано їх провести перерахунок пенсії.

У той же час, органом Пенсійного фонду було подано апеляційну скаргу з клопотанням звільнити їх від сплати судового збору, у зв`язку з відсутністю коштів для сплати судового збору. Така поведінка ПФУ лиш вчергове показує їх бажання умисно затягнути розгляд справи і відтягнути момент виконання рішення.

 

Сергій Мовчан, юрист громадської приймальні УГСПЛ: «У даній ситуації ми вчергове бачимо орієнтованість Управлінь Пенсійного фонду України на економію коштів, а не на виконання своїх прямих обов’язків. Ми бачимо перешкоджання пенсіонерам в отриманні їх пенсійного забезпечення шляхом використання формальних підстав, які при належній організації діяльності ПФУ взагалі не повинні існувати.

У той же час, звернення до апеляційного суду з клопотанням про звільнення від сплати судового збору взагалі заслуговує окремого розгляду, оскільки таких звернень сьогодні можна побачити в Реєстрі судових рішень тисячі і по всіх з них відмови, однак вони умисно це роблять, щоб відстрочити момент набрання рішенням законної сили».

 

Дана справа підтримана Українською Гельсінською спілкою з прав людини за підтримки Фундації Чарльза Стюарта Мотта (https://www.mott.org). Представлені тут погляди та інтерпретації не обов’язково відображають погляди Фундації; відповідальність за вміст несуть виключно автори та УГСПЛ.

 

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: