Публікація

Сергій Мовчан (УГСПЛ): «Потрібно донести до населення, що таке «перехідне правосуддя»

Сергій Мовчан, аналітик Центру Документування УГСПЛ, про перехідне правосуддя, документування воєнних злочінів і національне примирення.

Ви документуєте воєнні злочини та готуєте матеріал для міжнародних судів. Як це допоможе тим, хто постраждав від конфлікту та окупації?

Безсумнівно, на сьогодні Центром Документування УГСПЛ здійснюється значна робота з документування тих злочинів, які відбуваються, насамперед, на сході України. Наша робота зосереджена саме на Донбасі. Документування, здавалось, полягає у тому, що  ти приїхав у відповідне місце , записав історію і все. Багато хто це так і сприймає. Однак це не просто історія, яку ти почув і більше ніде не використовуєш. Приїхавши та поспілкувавшись з людиною, ти збираєш її свідчення  про ті події, які з нею відбувалися. В них відразу встановлюється багато важливих фактів: це безпосередньо люди, які беруть участь у так званих збройних формуваннях ДНР і ЛНР, це підтвердження участі Російської Федерації в конфлікті на Донбасі. Найперше це для того, щоб притягнути осіб, які винні в розпалюванні того конфлікту, який відбувся на Сході України, до відповідальності. Ми говоримо саме про політичних керманичів Російської Федерації.

Ось ці свідчення, які дають звичайні люди, можливо, навіть не усвідомлюючи того, мають  в собі  важливу інформацію для подальшого міжнародного трибуналу, для міжнародних інституцій про те, що росіяни є на Донбасі. Якби це не заперечували керівники ворогуючих держав, однак одна просто людина може надати достатню кількість важливої інформації: хто, де, коли, як. Інший аспект – це притягнення до відповідальності керівників, так званих народних республік, які здійснюють контроль на непідконтрольній на сьогодні території України. Також це свідчення, які важливі для притягнення до відповідальності конкретних осіб, що вчиняли протиправні дії.

Досить показовими були моменти, коли до Центру Документування УГСПЛ звертались представники правоохоронних органів, насамперед, військової прокуратури для того, щоб зібрати свідчення людей щодо тих, хто вчиняв кримінальні правопорушення. Розповівши історію, людина на майбутнє закладає цеглинки, які допоможуть притягнути до відповідальності винних на всіх ланках: від простого наглядача в місці несвободи до керівника держави, яка фактично розпалила конфлікт на Донбасі. Тому в межах перехідного правосуддя це досить важлива робота, яка допоможе в подальшому виправити ситуацію, яка склалася у зв’язку з беззаконням та повним правовим нігілізмом, що відбувається на непідконтрольній на сьогодні території України.

Сергій Мовчан, аналітик Центру Документування УГСПЛ
Сергій Мовчан, аналітик Центру Документування УГСПЛ

Запровадження перехідного правосуддя в Україні передбачає моральну та матеріальну сатисфакцію постраждалим від конфлікту. Що робить УГСПЛ для цього?

Досить цікавим є питання, що таке «моральна сатисфакція», кожен сприймає її по-своєму. Взагалі для більшості моральна сатисфакція – це притягнення до відповідальності винних осіб. Саме її ставлять за мету, а не матеріальну сатисфакцію. Люди таким чином прагнуть відстояти свої права та інтереси. Це досить важливо, оскільки в майбутньому ці люди для держави будуть цінними і зможуть стати локомотивами змін. Саме заради цього УГСПЛ здійснюється титанічна робота з підготовки матеріалів для Міжнародного кримінального суду та інших міжнародних інстанцій для того, щоб люди, які винні у сьогоднішніх подіях були притягнуті до відповідальності.

Щодо матеріальної сатисфакції, то на сьогодні центром стратегічних справ УГСПЛ здійснюється досить значний масив роботи: підготовка купи звернень осіб, які постраждали від подій, які відбуваються на Сході України, до  Європейського суду з прав людини. Тож більшою мірою робота направлена на матеріальну компенсацію. Адже це першочергова задача, яку ми ставимо перед собою. Та й в цілому для більшості людей матеріальна сатисфакція є головною.  Особливо для тих, які втратили майно, житло. УГСПЛ в цьому аспекті робить також значний  масив роботи щодо того, щоб людям компенсували їхні втрати. На превеликий жаль, є досить значне ігнорування з боку держави: не виконання рішень судів, небажання почути те, що людям нема де жити тощо.

Якщо український політикум прийме принципи перехідного правосуддя, то як це вплине на звичайних громадян?

Тут головне в якому аспекті відбудеться прийняття принципів перехідного правосуддя. Виключно їх закріплення в нормах права не понесе за собою значного позитивного аспекту для звичайних українців. У будь-якому випадку для того, щоб це зіграло лише позитивну роль, потрібно донести до населення, що таке «перехідне правосуддя».

По-перше, жителі держави повинні усвідомити, що їм це важливо, а найголовніше – примиритися з людьми, які підтримували протилежну сторону. Звісно, ми тут говоримо про притягнення до відповідальності осіб, які винні у вчиненні з тих чи інших причин кримінальних правопорушень як з однієї, так і іншої сторони. Не можна підходити суб’єктивно та вибірково до цього питання. Відповідальність повинні понести всі і саме це, на мою думку, дасть важливий поштовх до того, що українське суспільство  прийме ці принципи.

Можливо, ці принципи не такі важливі на нормативному закріпленні. Насамперед, буде примирятися сам народ, прості люди, які живуть зовсім близько з межею розмежування, які живуть як на підконтрольній території, так і на тимчасово непідконтрольній, а не політики чи держслужбовці. Буде дуже добре, якщо українські політики звернуть увагу  і дійсно це вчинять, проте, я вважаю, першочергово це має зробити сам народ.

Інтерв’ю підготувала Таїсія Килба, Київський національний університет імені Тараса Шевченка

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: