Публікація

«Сексистське слівце – лови яйце» Громадські організації вдруге вручать Антипремію «Це Яйце!» за сексизм у медіа

Минулого року антипремію “Це Яйце” отримали президент України Володимир Зеленський, уповноважений з гендерних питань Запорізької облради Владислав Марченко, народний депутат України Максим Бужанський, екс-президент Федерації велоспорту Олександр Башенко, канал “112 Україна” та сайт “Сегодня”.  

 

Цього року маємо новий контекст – проведення місцевих виборів. Випробування “вибори без сексизму” на цьогорічних місцевих виборах Україна, на жаль, не пройшла. Через чат-бот проєкту #вибориБЕЗсексизму було зафіксовано близько 50 випадків сексизму проти кандидаток. Відтак можна зробити висновок, що жінки поряд із передвиборчою боротьбою вели боротьбу з гендерними стереотипами та дискримінацією. 

 

Тож антипремія “Це Яйце” покликана вже вдруге привернути увагу до сексистських висловлювань і публікацій. Цьогорічна премія не омине розгляду сексистського висвітлення у ЗМІ передвиборчих кампаній жінок-кандидаток та сексистських заяв їхніх опонентів. 

 

Антипремія «Це Яйце!» вручається медійними громадськими організаціями за сексистські публікації та висловлювання в українських ЗМІ. Це некомерційна ініціатива, яка започаткована: ГО «Жінки в медіа», Кампанією проти сексизму в медіа та політиці «Повага», ГО «Інститут масової інформації», Центру прав людини Zmina, ГО «Детектор медіа», ГО «Українська Гельсінська спілка з прав людини». Цього року до ініціативи приєднався проєкт «Вибори без сексизму». 

 

  • Організаційний комітет приймає до розгляду висловлювання та матеріали в українських ЗМІ, що сталися у період з 23 листопада 2019 року до 23 листопада 2020 року. 

 

Номінації антипремії:

  • «Сексистський матеріал» конкретний матеріал або сюжет, що містить сексистські висловлювання та був оприлюднений на ТБ, друкованому чи онлайн ЗМІ або на радіо. 
  • «Сексистське висловлювання» за сексизм від публічних осіб (чиновники, політики, лідери думок та інше), трансльований у медіа чи соцмережах.

 

Номінувати кандидатури на отримання антипремії може будь-яка фізична чи юридична особа, за винятком органів державної влади, місцевого самоврядування та політичних партій. Анонімні заявки не розглядаються. Кількість номінацій від однієї людини необмежена. Кандидатів/ок на премію просимо внести до короткої ФОРМИ до 23 листопада 2020 року https://forms.gle/2uGv1bQJi1cqWF6Z9 

 

Офіційний хештег антипремії #цеяйце  

 

Усі заявки розгляне сформований Комітет та оприлюднить короткий і довгий список претендентів на отримання антипремії. Відзнаку «Це Яйце!» буде вручено під час онлайн пресконференції напередодні Міжнародного дня прав людини

 

Цьогорічна антипремія “Це яйце” проводиться за підтримки проекту Національного Демократичного Інституту

 

Контакти: Вікторія Єрмолаєва, [email protected]

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: