Публікація

Секс-послуги неповнолітніх користуються неабияким попитом в Україні

Незважаючи на зусилля органів державної влади, неурядових та міжнародних громадських організацій, торгівля дітьми та їх сексуальна експлуатація залишаються на сьогоднішній день гострою соціальною проблемою для України. За словами Тетяни Дорошок, координатора програми захисту прав дітей Центру „ Ла Страда – Україна” кожен сьомий підліток потерпає від сексуальних зловживань з боку дорослих. А за даними МВС України з початку року виявлено більше трьохсот злочинів, що стосуються торгівлі дітьми або їх сексуальної експлуатації.

24 травня Міжнародний жіночий правозахисний центр „Ла Страда – Україна” спільно з Міністерством України у справах молоді та спорту і Міністерством внутрішніх справ України провели прес-конференцію „Торгівля дітьми та їх сексуальна експлуатація: ситуація в Україні та шляхи протидії”, присвячену Всесвітньому дню захисту дітей.

За даними Департаменту кримінальної міліції у справах неповнолітніх (КМСН), у поточному році за матеріалами працівників органів внутрішніх справ порушено 87 кримінальних справ за ознаками статті 301 КК України (ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнопредметів).

Так, 2 лютого 2005 року працівниками КМСН Пологівського РВ УМВС України в Запорізькій області під час перевірки комп’ютерного клубу ЧП „Худзій”, в місті пологи, при перевірці файлів, що містились у комп’ютерній базі даних були виявлені фото та відеоматеріали зі змістом порнографії. За даним фактом порушено кримінальну справу за ч. 2 ст. 301 КК України.

А в березні під час проведення оперативно-профілактичних заходів „Канікули” працівниками КМСН УМВС України в Полтавській області виявлено громадянина 1950 року народження, який розбещував неповнолітніх, фотографував їх та виготовляв порнопродукцію з метою збуту. Після вилучення працівниками кримінальної міліції речових доказів проти громадянина Б. порушено кримінальну справу за ознаками ч. 1 ст. 156 та ст. 301 КК України.

На Черкащині „відзначився” двадцятичотирирічний вчитель історії, трудового навчання та фізичного загальноосвітньої школи, що у селі Кантокузівка. Як задокументовано працівниками КМСН УМВС України у Черкаській області, молодий педагог в приміщенні шкільної майстерні неодноразово вчиняв розпусні дії та вступав у статеві стосунки з трьома ученицями вказаної школи, достовірно знаючи, що вони не досягла повноліття. Тепер, відповідно до ч. 1 ст.156 КК України, на розпусника чекає арешт строком до шести місяців або обмеження волі на строк до трьох років.

Загалом з початку року працівниками КМСН задокументовано 8 злочинів, передбачених ст.155 КК України (статеві зносини з особою, яка не досягла статевої зрілості) та 28 – за ст. 156 КК України (розбещення неповнолітніх).

Чи не найбільшою проблемою для України залишається дитяча проституція та торгівля дітьми. МВС України порушило 54 кримінальні справи за ст. 302 КК України (створення або утримування місць розпусти і звідництво), 38 – за ознаками ст. 330 КК України (проституція або примушування до заняття проституцією), зареєстровано 88 злочинів щодо торгівлі людьми (серед яких левову частку займають злочини пов’язані з торгівлею дітьми).

За словами начальника Управління кримінальної міліції у справах неповнолітніх Михайла Цимбалюка, заходи з протидії торгівлі дітьми та їх сексуальній експлуатації перебувають на постійному контролі у Міністерстві внутрішніх справ України. Проте учасники прес-конференції зійшлися на думці, що цю болючу проблему потрібно вирішувати на міждержавному рівні, а не лише у місцевому масштабі, спрямувавши зусилля урядів світу на викорінення ринку торгівлі дітьми, їх сексуальної експлуатації та дитячої порнографії, а не лише притягати до відповідальності окремих злочинців.

Олена Голюк,

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: