Публікація

Щорічно два мільйони людей на планеті помирають від туберкульозу

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) щорічно на планеті захворюють на туберкульоз 9 млн. осіб, і помирає від цієї небезпечної хвороби близько 2 млн. чоловік. Загальна кількість хворих становить 50-60 млн. Туберкульоз займає 1-ше місце в структурі смертності від інфекційних та паразитарних хвороб.

За оцінкою ВООЗ, епідемія туберкульозу в Україні розпочалася у 1995 році. На сучасному етапі Україна віднесена до групи країн з високим рівнем захворюваності на туберкульоз і посідає “почесне” 2-ге рейтингове місце в Європі (після Росії) за тягарем туберкульозу. Щогодини в нашій країні реєструється 4 нових випадки захворювання на туберкульоз та 1 випадок смерті від цієї хвороби. За останні 15 років показник захворюваності на туберкульоз збільшився у 2,6 рази, а смертності – у 2,9 рази. Сьогодні на обліку перебуває 515 тисяч хворих на туберкульоз.

У 2006 році вперше за останнє десятиріччя смертність знизилась на 12,3 % і становила 22,1 на 100 тис., також спостерігається стійка тенденція щодо зменшення темпів поширення хвороби (захворюваність на туберкульоз зменшилася на 1,1%).

На сьогодні питання боротьби з туберкульозом є одним з пріорітетів державної політики у сфері охорони здоров’я і соціального розвитку. Уперше Загальнодержавна програма протидії захворюванню на туберкульоз на 2007-2010 роки була прийнята 8 лютого 2007 року як Закон України. Це дасть змогу закріпити ті позитивні тенденції, які намітилися в епідемічному процесі, забезпечити щорічне зниження показників захворюваності та смертності від туберкульозу, підвищити ефективність лікування, удосконалити підготовку і перепідготовку медичних працівників. Нова Програма враховує міжнародні стандарти контролю за туберкульозом.

Першочерговими заходами у напрямку подолання епідемії туберкульозу в Україні держава бачить покращення соціального благополуччя населення, суттєве збільшення фінансування протитуберкульозних заходів та соціальне забезпечення медичних кадрів у цій галузі. На 2007 рік у рамках Загальнодержавної програми виділено вдвічі більше коштів, ніж минулого року.

P.S. Найвищі показники захворюваності на туберкульоз реєструють у Херсонській , Миколаївській, Донецькій областях. Значно зросла захворюваність у Дніпропетровській, Волинській, Чернігівській областях та у м. Києві.

Протягом останніх років зростає захворюваність на туберкульоз серед дітей. Так у 2006 році цей показник зріс на 5,4 %.

Погіршенню епідеміологічної ситуації також сприяє епідемія ВІЛ/СНІД в Україні. Понад 30% ВІЛ-інфікованих хворіє на туберкульоз і близько 40% з них помирає від нього. Наявність ВІЛ-інфекції є потужним чинником, який сприяє розвитку активної форми туберкульозу в носіїв латентної інфекції та підвищує ймовірність розвитку рецидивуючого туберкульозу.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: