Публікація

Щоб зекономити бюджетні кошти, постраждалих від Чорнобильської катастрофи незаконно позбавили прав

Понад 70 мешканців Чернігівщини, що отримали інвалідність через аварію на ЧАЕС, місцева влада незаконно позбавила статусу чорнобильців. Більшість з них хворіють на рак щитоподібної залози.

Незважаючи на те, що з часу вибуху на Чорнобильській АЕС минуло 29 років, наслідки страшної катастрофи відчутні дотепер. Внаслідок аварії мешканці Чернігівської області отримали опромінення щитоподібної залози радіаційним йодом, що перевищували граничні рівні, встановлені МОЗ України, що згодом спричинило важкі онкологічні захворювання.

У 2010 році управлінням та департаментам, підпорядкованим Міністерству соціальної політики України, була надана вказівка – шукати спосіб економії коштів. Головне управління праці та соціального захисту населення Чернігівської облдержадміністрації не знайшло кращого способу економії як позбавити людей, що постраждали через аварію на ЧАЕС, статусу чорнобильців та відповідних пільг. Саме з таким наполегливим проханням керівництво Департаменту соціального захисту населення звернулось до головних лікарів Чернігівського обласного центру радіаційного захисту та оздоровлення населення і Обласного центру медико-соціальної експертизи. Вони вимагали від лікарів замінити групи та причини інвалідності людям, що постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, на загальне захворювання. Керівники даних медичних комісій без огляду хворих та вивчення медичних справ, маючи конфлікт інтересів, погодилися на це.

«Ці обставини дали підстави Управлінню Пенсійного фонду України у Чернігівської області та підпорядкованим до нього структурам не виплачувати пенсії для даної категорії громадян в повному обсязі, а Головному управлінню праці та соціального захисту населення — відібрати пільги в цих чорнобильців. А згодом і незаконно вилучити у них посвідчення осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, категорії 1” коментує ситуацію Ігор Ушкевич, юрист громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини, що працює при Чернігівському громадському комітеті захисту прав людини.

Дана ситуація змусила людей звертатися до керівництва країни, галузевих міністрів та судів в пошуках справедливості. Міністерство охорони здоров’я України та різні судові інстанції визнали дії чернігівських обласних чиновників, які підпорядковані Міністерству соціальної політики України, незаконними. Їхній вердикт однозначний: хвороба та групи інвалідності громадян напряму пов’язані з аварією на ЧАЕС. Відтак люди мають законне право на пільги, передбачені ст. 20 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”.

На сьогодні, завдяки десяткам рішень судів, спільним активним діям правозахисників та активістів, більшості з постраждалих чорнобильців відновили групи та пільги, частково повернули відповідні посвідчення.

За словами Ігоря Ушкевича, незважаючи на всі рішення судів, місцеві чиновники намагаються чинити опір. Поки не всім людям повернули вкладки до посвідчень, деяким постраждалим не відновили відповідні виплати та пільги. На даний час прокуратурою Чернігівської області відкриті кримінальні провадження через невиконання відповідних рішень судів профільними обласними чиновниками.

Щоб остаточно вирішити проблему, чорнобильці та правозахисники мають намір продовжувати відстоювати справедливість в усіх інстанціях, а також притягнути до відповідальності недбайливих чиновників, з вини яких ця ситуація виникла. Адже подібної колізії в таких масштабах не виникло ні в одній іншій області України, окрім Чернігівської.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: