Публікація

Щоб перевірити наявність “державної таємниці” без санкції суду вилучено навіть відео-спогади, записані цього року

Вилучено 2 ноутбуки, 1 жорсткий диск, паперові копії історичних документів із кабінетів науковців. Вилучено відео-свідчення дисидентів, записані дослідниками протягом 2009-2010 років – такий результат несанкціонованого обшуку СБУ в кабінетах істориків музею “Тюрма на Лонцького”. Трофеї СБУ повезла до Києва …

Представники СБУ не показали жодних санкцій на обшук. Документів, що містять «державну таємницю», не знайдено. Проте все вилучене поїхало на «додаткову експертизу» у центральний офіс СБУ. Обшуки проводилися 13 вересня з 17 до 22 год. і 14 вересня з 9 до 11.

Історія тюрми втратила відеозаписи спогадів дисидентів, повстанців, колишніх в’язнів тюрми, що були на жорскому диску і збиралися науковцями протягом 2009—2010 років.

Нагадаємо, що Національний музей «Тюрма на Лонцького» (колишня тюрма КГБ і Гестапо) — це один із двох таких музеїв в Східній Європі. Наприкінці цього року Музей мав відкрити експозицію про переслідування дисидентів.

Крім комп’ютерів та жорсткого диска, вилучено паперові та електронні копії документів про дисидентів (які проходили по так званій справі КГБ «Блок»), накази керівництва МГБ за 1945 р., документів із литовського архіву колишнього КГБ.

Ірина КАЛИНЕЦЬ — дисидент, колишній в’язень тюрми на Лонцького та фігурантка справи КГБ «Блок»: «Те, що відбулося, — це спроба зупинити наукову роботу Національного музею. Це порушення закону і конституційних прав громадян».

«Жодних державних таємниць у вилучених документах немає і не може бути. Проте ці вилучення — спроба зупинити дослідницьку діяльність науковців та поширення документів», — говорить історик музею Ігор ДЕРЕВ’ЯНИЙ.

Після вилучень науковцям дозволили зайти до кабінетів, де вже не стало багато історичної інформації. Крім того, керівництво СБУ закрило доступ відвідувачів музею «Тюрма на Лонцького» до в’язничного подвір’я, де тільки 22–28 червня 1941 року було розстріляно 1681 особу.

«Ми не могли їм перешкодити. Але попри всілякі вилучення, ми працюватимемо далі», — переконана Лідія ТОПОЛЕВСЬКА, директор Фонду розвитку музею.

Прес-центр Центру досліджень визвольного руху
[email protected]
тел./факс: +38 (032) 299-45-15,
+38 (063) 628-68-69

Довідка:

СБУ шукає держтаємницю там, де її не може бути за законом.

Державною таємницею є лише та інформація, яка визначена такою Законом України «Про державну таємницю». І саме за її розголошення передбачена кримінальна відповідальність. Інформація, яка належить до держтаємниці, перелічена у спеціальному документі «Звід відомостей про державну таємницю». Жодних історичних документів у цьому переліку немає. Закон забороняє ховати історичні документи, особливо ті, які містять інформацію про факти порушень прав та свобод людини і громадянина та незаконні дії органів державної влади та їх посадових осіб.

Національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького»

Це музей, створений у колишній катівні КГБ та Гестапо, він один із лише двох в Східній Європі (другий у Вільнюсі, Литва). Музей за ініціативи львівської громади відкрито 28 червня 2009 року, 14 жовтня він отримав статус національного.

Оскільки приміщення колишньої тюрми належало СБУ, музей був створений при СБУ. Але на початку 2010 року, як і було заплановано, рішенням Кабміну було передано Українському інституту національної пам’яті. Проте уряд Азарова зупинив цю передачу.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: