Публікація

Що робити, якщо ваш родич став жертвою торгівлі людьми в Росії? Інструкція

Українська Гельсінська спілка з прав людини спільно з Медійною ініціативою за права людини (МІПЛ) створили покрокову інструкцію, яка призначена для родин тих громадян України, які потрапили в схеми залучення до незаконного обігу наркотиків на території Росії шляхом омани, шантажу та примусу.

Інфографіка, яка створювалася у консультаціях з державними органами – це, по суті, візуалізація набору рекомендацій щодо простих, але необхідних кроків, які необхідно здійснити, аби особа була визнана потерпілою від торгівлі людьми (якщо такий факт справді мав місце), а також задля забезпечення прав громадянина України в місцях несвободи на території Росії та при поверненні до України.

У високій якості файл постійно доступний тут – https://www.dropbox.com/s/9pyaqa1mpww669e/MIPL_Guide_slavery_A3.pdf?dl=0

 

MIPL_Guide_slavery_A3-page-001

Аби максимально спростити завдання для родичів потерпілих, а також зекономити їх час – в Інструкції наведені в тому числі посилання на зразки документів, які необхідно подавати до органів державної влади.

Зразки необхідних документів можна завантажити за посиланням.

Окрім того, правозахисники публікують рекомендації для тих людей, які не знають, де перебувають їх близькі, але підозрюють, що вони могли бути затримані.

Розуміючи складність проблеми, правозахисні організації не пропонують простих рішень та не обіцяють повернення потерпілих громадян до України вже завтра. Натомість, завдання інструкції – подати набір відносно простих кроків, аби по-перше, не сидіти склавши руки, по-друге, максимально відгородити людину, яка потрапила в халепу, від можливих небезпек, які є доволі поширеним явищем, коли йдеться про російські місця несвободи та присутність у них громадян України, а по-третє, зафіксувати факт того, що особа є потерпілою від торгівлі людьми, що є стратегічно важливим завданням.

Інстуркція поширюється у соцмережах МІПЛ та УГСПЛ. Правозахисники розраховують також на поширення її у медіа та планують надрукувати тираж друкованих примірників для поширення їх у регіонах.  

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: