Публікація

Що робити, якщо вас викликають до відділку міліції?

До вашої уваги поради юриста Української Гельсінської спілки з прав людини Олександра Бахова стосовно поведінки в разі, якщо вас викликають до відділку міліції.

Пам’ятайте! Тільки отримана під підпис повістка  зобов’язує особу  з’явитись до міліції, а не телефонний дзвінок. Ви маєте право знати: куди, хто, в якості кого і для чого Вас викликають. Про це також повинно бути вказано у повістці.

Відвідувати райвідділ міліції краще з адвокатом, або у супроводі родичів, друзів. У випадку неможливості  такого супроводження, проінформуйте родичів, знайомих, друзів куди ви йдете.  Домовтесь, щоб за певний час Вам подзвонили.

При вході до відділку міліції просіть чергового зареєструвати Вас  у журналі відвідування та поставити час  прибуття.

При спілкуванні з правоохоронцями ведіть себе спокійно, впевнено, будьте коректними та ввічливими, не провокуйте працівників міліції навіть якщо їхня поведінка не взаємна.

Також пам’ятайте, що відповідно до ст. 63 Конституції України, Ви можете відмовитись давати показання або пояснення щодо себе, членів сім’ї чи близьких родичів, коло яких визначається законом. Також Ви маєте право на правову допомогу згідно ст. 59  Конституції України.


Стаття 59 Конституції України

Кожен має право на правову допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав.

Для забезпечення права на захист від обвинувачення та надання правової допомоги при вирішенні справ у судах та інших державних органах в Україні діє адвокатура.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: