Публікація

Що потрібно зробити, аби отримати компенсацію за пошкоджене майно в зоні АТО

ТРИ ГОЛОВНІ ПОРАДИ

1.       Звернутися до Української Гельсінської спілки з прав людини УГСПЛ за безкоштовною юридичною консультацією (приймальні діють в 20 регіонах України).

2.       Вичерпати всі засоби внутрішнього правового захисту

3.       Звернутися до Європейського суду з прав людини

Юристи УГСПЛ готові надати зразки позовів та звернень до правоохоронних органів та Європейського суду з прав людини кожному, хто звернеться за допомогою.

Алгоритм дій для потерпілих від знищення чи пошкодження майна

а) написати заяви про злочин до правоохоронних органів України та Росії;

б) дочекатися відповіді на заяву;

в) зібрати докази на підтвердження особи заявника, наявності в нього нерухомості та майна, що в ньому знаходилося на момент оскаржуваних подій, а також докази на підтвердження фактів пошкодження/знищення нерухомості та майна, що знаходилися в ній, характеру та масштабів пошкодження/знищення;

г) підготувати заяву до Європейського Суду – особисто або через представника (юриста, адвоката, правозахисну організацію), використовуючи типовий формуляр, в якому вже зазначена основна і загальна для всіх заяв інформація. При цьому вам залишається персоналізувати заяву, заповнивши відповідні пункти заяви чи деталізувавши пункти, в яких зазначена загальна для всіх заяв інформація;

д) додати до заяви всі зібрані докази, а також інші необхідні документи, в тому числі копії звернень до правоохоронних органів, їхні відповіді, а за відсутності – поштові підтвердження про вручення ваших листів правоохоронним органам;

е) надіслати заяву разом із додатками до ЄСПЛ рекомендованим листом.

Контакти юридичних приймалень УГСПЛ можна знайти на сайті www.helsinki.org.ua в розділі «Поради правозахисників»

Проведену роботу  підтримано:

Програмою USAID «Права людини в дії», яка впроваджується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Американський народ, через USAID, надає економічну та гуманітарну допомогу по всьому світу понад 50 років. В Україні допомога USAID надається у таких сферах як: економічний розвиток, демократія та управління, охорона здоров’я і соціальний сектор. Починаючи з 1992 р., Агентство США з міжнародного розвитку надало Україні технічну та гуманітарну допомогу на суму 1,8 мільярда доларів.

Детальнішу інформацію про програми USAID в Україні можна отримати на офіційному веб-сайті USAID http://ukraine.usaid.gov  та сторінці у Facebook https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Проектом «Права людини понад усе», який впроваджується УГСПЛ за підтримки  Уряду Канади через Департамент закордонних справ, торгівлі та розвитку (DFATD).

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: