Публікація

Що не заборонено, те дозволено. Всевладні чиновники, які не довіряють одне одному – горе для переселенців

Правозахисна група «СІЧ» розповіла про районну комісію з питань призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам, яка діє в Дніпрі.

Навколо Порядку призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів №365 «Про соціальні виплати ВПО», і без того точаться бурхливі дискусії та тривають судові розгляди. Невідповідність Конституції України та чинному законодавству запропонованого механізму здійснення контролю за соціальними і пенсійними виплатами переселенцям викликала цілу купу негативних наслідків для громадян, що були вимушені залишити свої домівки через військовий конфлікт на Сході країни.

Але чиновники міста Дніпро придумали свої процедури. Рішенням сесії Індустріальної районної ради у місті Дніпрі за № 208 від 23.06.2016 року було затверджено Положення про районну комісію з питань призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам. П. 7 Положення закріплено право членів комісії викликати на свої засідання всіх внутрішньо переміщених осіб, що зареєстровані в цьому районі.

Як це виглядає на практиці? В задушливому коридорі виконкому уздовж стін стоять (на усіх стільців не вистачає) 30-40 осіб в очікуванні своєї черги зайти до зали, де поважне панство поставить декілька запитань, щось відмітить на своїх паперах, і відпустить до наступного акту фізичної ідентифікації. Та й сама зала, де засідає комісія, більше нагадує “Гаазький трибунал” місцевого рівня: півколом розставлені столи для поважних членів комісії, перед ними стілець для викликаної особи, ставити питання комісії заборонено та й взагалі – відповідати належить коротко і по суті. Дізнатися щось про склад та повноваження Комісії ніде – в коридорі відсутні будь-які інформаційні стенди. Та й навіщо?

mem-a-chto-esli

Між тим, згідно п. 6 зазначеного вище Порядку, тільки у разі відсутності внутрішньо переміщеної особи за фактичним місцем проживання/перебування представник структурного підрозділу з питань соціального захисту населення або робочої групи робить відповідний запис в акті обстеження матеріально-побутових умов сім’ї та залишає особі повідомлення про необхідність протягом 3-х робочих днів з’явитися до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення для проходження фізичної ідентифікації. Якщо при здійсненні чергової перевірки відсутні підстави (зазначені в законі) для призупинення (відмови) призначених раніше виплат, комісія на засіданні приймає рішення про подовження виплат внутрішньо переміщеній особі.

Такі акти підтверджують проживання переселенця за вказаною адресою. І вони є у членів комісії по кожному з запрошених на засідання. Тобто процедура прийняття рішення виглядає так: ваше прізвище-ім’я-по-батькові, адреса реєстрації, потім погляд у акт, декілька запитань – і запросіть наступного.

Комиссия_коридор (1)

Правозахисники ГО «ПГ «СІЧ» теж вирішили завітати на засідання комісії. В ході спілкування з відвідувачами стало відомо, що, згідно узгодженої Постановою процедури, у всіх них дійсно відбулося планове обстеження житла, яке, за нормальних умов, і є основою для підтвердження проживання людини за місцем тимчасової реєстрації, і, як наслідок – продовження нарахування соціальних виплат. Але в п’ятницю ввечері у кожного з них пролунав дзвінок від особи, яка не побажала відрекомендуватися, із запрошенням на ранок понеділка прийти на комісію. Яка підстава і що за питання виникли в комісії – нікому не пояснили. Зрозуміло, що побоювання переселенців залишитися без виплат не дозволяють відмовитися від візиту навіть тих, хто розуміє незаконність дій комісії, тому відпрошуються з роботи, залишають дітей на знайомих, витрачають час, незважаючи на власні плани, погоду чи стан здоров’я. Та й зайвих питань не ставлять, хоч і обурюються таким до себе ставленням.

Показово, що ані ВПО, ані правозахисникам «СІЧі» не вдалося з’ясувати склад комісії – вони побажали залишитися інкогніто. Довелося їхати в Управління праці та соціального захисту населення району, чекати там на заступника очільника, щоб поглянути у документи та з’ясувати, хто ж вони ті напівбоги з комісії.

В приватній бесіді з юристкою один з членів пояснив новостворену процедуру недовірою до соціальних працівників, які здійснюють обстеження житла: «а як вони у злочинну змову вступлять?» І представник Пенсійного фонду теж має сумніви.

Тож виходить, один до одного довіри чиновники не мають, а віддуватися переселенцям.

Таке пояснення видалося дещо не переконливим. Бажаєте з корупцією у власних рядах боротися? Наснаги та наполегливості вам, і методів більш законних і для людей не принизливих! Тож до Індустріального виконкому було направлено запит з вимогою роз’яснити подібний додаток до звичайної для всієї України процедури. Відповідь приголомшила.

Голова Індустріальної районної у місті Дніпрі ради Алексейченко О. Ю. пояснює, що «чинними законодавчими актами не забороняється запрошувати на комісію заявників для уточнення чи підтвердження інформації, необхідної для прийняття рішення комісією». А робиться це «з метою проведення більш детальної роз’яснювальної роботи та упередження випадків безпідставного отримання державних коштів».

Юристка ПГ «СІЧ» Ксенія Онищенко вважає інакше.

«Данні дії (вимоги) представників Управління праці та соціального захисту населення Індустріального району м. Дніпро є незаконними та порушують права внутрішньо переміщених осіб, оскільки повторна ідентифікація особистості (якщо цей факт було підтверджено актом обстеження матеріально-побутових умов) не передбачена законом. Вимагати від ВПО з’явитися до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення для проходження фізичної ідентифікації відповідний Порядок дозволяє тільки у разі відсутності внутрішньо переміщеної особи за фактичним місцем проживання/перебування», – наголошує Ксенія Онищенко.

На її думку, члени комісії та працівники Управління праці та соціального захисту населення Індустріального району м. Дніпро при здійсненні своїх обов’язків неправильно тлумачать норму, закріплену в п. 7 Положення про районну комісію з питань призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам. Юристка вважає, що вони розуміють її так, що при здійсненні контролю за проведенням соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам за фактичним їх місцем проживанням (перебуванням), незалежно від результатів таких перевірок, всі переселенці повинні з’явитися на засідання комісії та ще раз пройти ідентифікацію особистості.

На жаль, у вимозі конкретизувати відповідний пункт Положення, щоб запобігти подальшим дискримінаційним діям по відношенню до ВПО та приниженню їх честі та гідності, нам теж відмовили.

Тепер юристи «СІЧі» оскаржуватимуть в суді подібне нововведення, вимагатимуть внесення ясності в даний пункт і, звісно, вибачень за приниження честі та гідності громадян України, які вимушені називатися ВПО.

Правозахисна група «СІЧ»

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: