Публікація

Що не так із змінами до закону про громадянство? Коментує юрист УГСПЛ

Джерело: Громадське радіо

Автор: Мар’яна Чорнієвич

Чи містить порушення новий законопроект від Президента щодо внесення змін до Закону «Про громадянство України»?  У студії Громадського радіо — юрист Української Гельсінської спілки з прав людини Максим Тимочко.

Що не так із змінами до закону про громадянство? Коментує юрист / Програми на Громадському радіо
Максим Тимочко

Євгенія Гончарук: Чи справді автоматично втратять українське громадянство жителі непідконтрольних територій, якщо вони набули громадянства РФ?

Максим Тимочко: Ні, це зовсім не так. У цьому проекті закону про втрату громадянства України кримчанами не йдеться. Найбільше обурення викликав пункт з доповненням про те, що набуття російського громадянства на окупованих територіях, унаслідок незаконних дій окупаційної влади, не вважається добровільним. Тобто Україна не визнає набуття громадянства РФ в так званій республіці Крим добровільним набуттям громадянства.

У запропонованих змінах йдеться про іноземне громадянство. У Законі «Про тимчасово окуповані території» говориться, що примусове, автоматичне російське громадянство на тимчасово окупованій території України не визнається, не створює юридичних наслідків і не може бути підставою для втрати громадянства.

Законопроект говорить, що громадянство РФ у так званій республіці Крим не визнається.

Взагалі запропонований проект, у якому йдеться про іноземне громадянство не повинен стосуватися кримчан, тому що це не іноземне громадянство.

Повну версію розмови слухайте у доданому звуковому файлі.

Загальні тези щодо законопроекту та позиція УГСПЛ доступні за посиланням.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: