Публікація

Що можна сказати про права жінок в Україні?

До вашої уваги розділ звіту правозахисних організацій «Права людини в Україні – 2016»

Розділ доповіді присвячений правам жінок підготували доктор юридичних наук, аналітик УГСПЛ і національний тренер з протидії насильству в сім’ї Алла Блага та Олена Уварова, викладачка кафедри теорії держави і права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, національний консультант Ради Європи в проекті «Доступ жінок до правосуддя в Україні», член редакційної колегії журналу «Філософія права і загальна теорія права».

discriminazione

Серед тем, яких торкається дослідження – нереалізованість більшості заходів щодо захисту прав жінок, передбачених Національною стратегії у сфері прав людини, відсутність Державної програми забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на період до 2021 року навіть на стадії розробки, погіршення позицій щодо гендерної рівності у сфері політичних прав, а також невисокого їх стану в сфері економічних можливостей. Також розглянута проблема доступу жінок до справедливого суду. Особливе місце в публікації присвячено досі гострій проблемі гендерного насильства в сім’ї. Це питання також розглянуте в контексті збройного конфлікту на Сході.

Авторки стверджують, що 2016 рік продемонстрував досить сильні архаїчні прояви щодо питання прав жінок та ґендерної рівності в Україні. Несприйняття ідеї ґендерної рівності як на найвищому рівні, так і на рівні усього суспільства містить загрози того, що усі кроки щодо її утвердження матимуть характер тимчасових кампаній та формальних реакцій на вимоги міжнародних інституцій.

Серед рекомендацій, запропонованих у дослідженні – запровадити, розширити ґендерну освіту та ознайомлення з правами жінок для всіх вікових категорій; виконати необхідні дії щодо забезпечення виконання чинних національних програм та планів, що стосуються прав жінок, та вжити заходів для вчасної розробки нових програм та планів; зобов’язати оприлюднювати як мінімум щорічні результати їх виконання; визначити причини, через які більше ніж по півроку проходять узгодження в міністерствах національні програми та плани, що стосуються прав жінок, та вжити заходи щодо їх усунення.

Також запропонована низка рекомендацій щодо недостатньої представленості жінок в управлінських сферах та доступі до правосуддя.

Із розділом звіту детально можна ознайомитись за посиланням.  

Публікація доповіді здійснюється в авторській редакції та постійно оновлюється

Публікація здійснюється за підтримки Посольства Швеції в України

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: