Публікація

Що може дати перехідне правосуддя Україні? Бліц-інтерв’ю з експертами УГСПЛ

До вашої уваги частина перша серії бліц-інтерв’ю щодо впровадження принципів перехідного правосуддя в Україні.

Олег Мартиненко, д.ю.н., Українська Гельсінська спілка з прав людини

Олег Мартиненко
Олег Мартиненко

Принципи перехідного правосуддя – це цінний міжнародний досвід того, як долати наслідки збройного конфлікту та встановлювати правила мирного, безпечного життя після війни. Усе розмаїття досвіду перехідного правосуддя можна поділити на чотири напрямки – сатисфакція збитків жертвам конфлікту, неупереджене судочинство щодо воєнних злочинців, правдиве відтворення фактів та подій, реформи задля мирного майбутнього.

Для України об’єктивно необхідною є розробка власної, національної моделі такого правосуддя, аби почати діалог з усіма громадянами, які постраждали внаслідок конфлікту та окупації. Сприйняття перехідного правосуддя дозволить розробити стратегію розвитку України на декілька років як гарантію досягнення стійкого миру та дотримання прав людини на окупованих територіях після їх звільнення.

Не буде помилкою сказати, що наближення закінчення війни відповідає запиту більшості населення України. Діючи у рамках перехідного правосуддя, Україна має усі шанси вийти з конфлікту у найбільш цивілізований спосіб, одночасно дотримуючись засад політики Європейського союзу та враховуючи Мінські домовленості. Без сумніву, така комбінація допоможе гармонізувати міжнародні відносини в регіоні та буде сприяти інвестиційному клімату.

Внутрішня політика України, побудована з врахуванням перехідного правосуддя, забезпечить зниження соціальної напруги через справедливе та неупереджене правосуддя із залученням європейських експертів, як це було, наприклад, у Боснії та Герцеговині. Покарання винних та гарантії захисту жертв конфлікту, поєднані із системою компенсацій, безперечно, можуть сприяти швидкому подоланню Україною наслідків конфлікту та неможливості його повторення у майбутньому. Погодьтеся, аргументів для запровадження перехідного правосуддя в Україні – більш, ніж вистачає.

 

Андрій Галай, д.ю.н., аналітик, Українська Гельсінська спілка з прав людини

Андрій Галай
Андрій Галай

Гадаю, зараз цей термін є для українського суспільства двома словами, що незрозуміло поєднуються. Про нього не знають, його не розуміють, а отже не сприймають. Мирне урегулювання із використанням дієвих інструментів, що спрацювали за кордоном – звучить ніби зрозуміліше? Що це дасть? Дасть спробу прийти до миру із збереженням людей, що страждають від війни. Збройне вторгнення при цьому дістане міжнародну і юридичну оцінку, як і роль у ньому активних учасників. Це спосіб, який варто принаймні спробувати.

 

Сергій Мовчан, аналітик Центру документування, Українська Гельсінська спілка з прав людини

Сергій Мовчан
Сергій Мовчан

На сьогодні Україна, яка переживає досить складну ситуацію у зв’язку з конфліктом на Cході України, а також з окупацією Криму, має шанс скористатися такою моделлю як перехідне правосуддя, що дасть їй можливість на подальший вихід із даної ситуації, так само й унеможливить настання інших негативних наслідків. Перехідне правосуддя – це досить цікавий підхід до вирішення соціальних конфліктів у державі, крім того, це можливість примирити людей, території, різні групи інтересів. Однак Україна знаходиться на початку цього шляху і впровадження елементів перехідного правосуддя досить важливий крок, на сьогоднішній день, та взагалі для подальшого щасливого майбутнього нашої країни.

 

Інтерв’ю підготувала Таїсія Килба, Київський національний університет імені Тараса Шевченка

Фото Kontrakty.ua

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: