Публікація

Ще один парламентський Комітет за відмову від ідентифікаційних номерів через релігійні та інші переконання

Комітет Верховної ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендував парламенту прийняти за основу проект закону про внесення змін до Закону України “Про Державний реєстр фізичних осіб – платників податків та інших обов’язкових платежів”, внесений народними депутатами України В.Майстришиним, М.Комаром, О.Корсаковим, про який ми вже писали.

Автори законопроекту мотивували законодавчу ініціативу тим, що прийняті Законом України №1003-XIV зміни суперечать визначенню Державного реєстру фізичних осіб – платників податків та інших обов’язкових платежів як єдиного автоматизованого банку даних про всіх платників податків, статтям 24 та 35 Конституції України, де зазначено, що громадяни не можуть мати жодних привілеїв за ознакою релігійних переконань, та ст.4 Закону України “Про свободу совісті та релігійні організації”, згідно з якою в офіційних документах ставлення громадян до релігії не вказується.

Автори звертають увагу на те, що положення “Про паспорт громадянина України”, та інші нормативні акти щодо правил та порядку оформлення і видачі паспорта громадянина України, не передбачають відмітки про наявність у громадянина права здійснювати будь-які платежі без ідентифікаційного номера.
Вищевказані норми також суперечать Закону України “Про податок з доходів фізичних осіб”, який набув чинності 1 січня 2004 року. Відповідно до цього Закону податковий кредит може бути наданий тільки громадянину, який має ідентифікаційний номер.

Комітет зазначив, що прийняття законопроекту сприятиме вирішенню питання щодо обов’язковості введення реєстрації всіх громадян у Державному реєстрі фізичних осіб та скасує положення, введені Законом України від 16.07.99 № 1003-XIV щодо внесення відміток до паспортів віруючих громадян, як такі, що суперечать вищевказаним законодавчим актам.

Комітет також зазначив, що створення єдиного автоматизованого банку даних про всіх платників податків сприятиме повному обліку одержаних доходів, об’єктів оподаткування, повноті та своєчасності сплати податків та інших обов’язкових платежів, використання інформації іншими державними органами відповідно до чинного законодавства.

Секретаріат Ради українських правозахисних організацій

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: