Публікація

СБУ затримала історика за роботу із розсекреченими документами про Голодомор, УПА та політичні репресії

Вчора о 7:30 зі Львівського поїзда на київському вокзалі шестеро (!) співробітників СБУ затримали Руслана Забілого, історика, директора Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» (Львів) і відвезли на Володимирську, 33.

Чотирнадцять з половиною годин без жодних санкцій на затримання, без права зателефонувати, без можливості дізнатися прізвища співробітників, які проводили допит.

Підстава, за словами службовців – усна вказівка керівника Служби В. Хорошковського. Причина – перешкодити на надуманих підставах роботі із раніше розсекреченими матеріалами і таким чином обмежити їх поширення.

Без законних підстав після безуспішних спроб вмовити пана Забілого «добровільно» віддати матеріальні цінності, в нього вилучено приватний ноутбук і 2 зовнішніх жорстких диски. Там містилися електронні копії історичних матеріалів і його наукові дослідження. Останні, у випадку неповернення, будуть втрачені, і для Руслана Забілого як науковця буде складно їх швидко відновити.

СБУ переконувало директора Національного музею покинути історичні студії і йти працювати вчителем в школу, цікавилося контактами із закордонними науковцями, чи може надати докази, що тема його досліджень не є державною таємницею. Руслан Забілий пише про стратегію і тактику УПА.

Руслан Забілий 9 вересня подав скаргу на ім’я Голови СБУ:

«Я вимагаю від пана Валерія Хорошковського пояснити дії співробітників служби і негайно повернути мої приватні речі – комп’ютер і зовнішні накопичувачі. Там знаходяться лише копії історичних документів, мої наукові дослідження та приватна інформація. Я звертаюся до вас, шановні журналісти, допомогти спільними зусиллями припинити цензуру та тиск, які поширилася вже на історію та істориків».

Також Директор музею просить роз’яснити керівництво СБУ на яких підставах була дана вказівка керівника львівського обласного СБУ не допустити на робочі місця і до робочих комп’ютерів дирекцію і наукових співробітників музею. Нагадаємо, що у 2009 році СБУ передала приміщення колишньої тюрми КГБ для створення музею.

Володимир В’ятрович, історик, екс-директор Архіву СБУ: «Співробітники СБУ не лише намагаються приховувати злочини сталінізму, але й використовувати його практику сьогодні, наче за вікном не 2010, а 1937».

Пан В’ятрович переконаний, що «полювання на істориків» – все це ланки одного ланцюга, поряд із цензуруванням підручників з історії та припинення доступу до архівів.

«Я раджу владі витрачати кошти платників податків не на «спецоперації» із затриманням науковців, а зосередити свої зусилля на боротьбі із шпигунами і корупціонерами».

СБУ зараз встановлює коло осіб, яким призначалася «таємна» історична інформація від Руслана Забілого. «Я як законослухняний громадяни допомагаю слідству і говорю – ця інформація призначалася історикам, журналістам, громадянам, всім, хто цікавиться правдивою історією України», – прокоментував Володимир В’ятрович.

Прес-центр Центру досліджень визвольного руху
тел./факс: +38(032) 2994515
+38-063-6286869

Довідка

Руслан Забілий, 35 років, історик-дослідник визвольного руху ХХ століття. Закінчив Львівський національний університет імені Івана Франка.

У 2008-2009 роках – директор Центру досліджень визвольного руху, незалежної наукової організації. З 2009 року призначений директором новоствореного Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького», який відкрили у приміщенні колишньої тюрми КГБ.

Тема наукових досліджень – стратегія та тактика Української повстанської армії.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: