Публікація

Санкційний список і «прикра помилка». Пенсіонерка довела, що не допомагала проводити вибори в т.з. «ДНР»

Правозахисники громадської приймальні УГСПЛ у Торецьку допомогли відновити права місцевої мешканки, які були порушенні внаслідок антиконституційного указу Президента України.

Влітку до громадської приймальні УГСПЛ у м.Торецьку звернулась жінка, яка потрапила до так званого санкційного списку Ради Національної безпеки і оборони України. Вона нібито брала участь у проведенні виборів органів влади в ДНР. Унаслідок цього банк відмовив жінці в обслуговуванні її рахунку, а карту клієнта заблокували. Тож жінка не могла отримувати свою пенсію у зручний їй спосіб.

Юристи громадської приймальні УГСПЛ допомогли у складані необхідних звернень. А саме, до Офісу Президента України, Апарату РНБО та Служби безпеки з вимогою поновити порушені права жінки та припинити дії, які створюють перешкоди у реалізації цих прав та законних інтересів.

Правовим підґрунтям для вказаних звернень було посилання на відповідні статті Конституції України. Зокрема правозахисники зазначили статтю 21 Основного Закону, за якою усі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах. Також у зверненнях згадувалася і ст. 24 Конституції, яка наголошує, що громадяни мають рівні конституційні права і свободи та не може бути привілеїв чи обмежень за будь – якими ознаками. Окремий акцент юристи зробили на зміст ст. 62 щодо «презумпції невинуватості» людини.

Також у скаргах зазначили, що відповідно до ст.16 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» застрахована особа (пенсіонер) має право, зокрема, обирати порядок здійснення виплати пенсії. У тому числі вільно обирати способи отримання пенсії або через банківську установу, або через пошту.

У вересні цього року скаргу з вимогою її розгляду та ухвалення відповідного рішення направили адресатам. І уже у жовтні жінку повідомили про скасування застосованих до неї санкцій. Відповідний лист надійшов від Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки. Окрім того, перед жінкою вибачилися за прикру помилку телефоном.

Таким чином, представники приймальні УГСПЛ допомогли жінці відновити її порушені права та законі інтереси. Крім того, порадили жінці звернутись до суду задля захисту її честі та гідності.

Якщо ви також стали жертвою збройного конфлікту на Сході України або ж постраждали через окупацію Криму – за юридичною допомогою можете звертатися до приймалень УГСПЛ. Їх контакти є за цим посиланням: https://helsinki.org.ua/advice-centres/

Правова допомога ВПО та іншим жертвам збройного конфлікту надається в рамках програми «Права людини в дії», яку впроваджує Українська Гельсінська спілка з прав людини завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: