Публікація

Розроблено рекомендації для захисту трудових прав моряків

Благодійна організація “Асоль” (Одеса) та програма “Верховенство права” Міжнародного фонду “Відродження” розробили рекомендації для захисту трудових прав моряків. Про це представники організацій розповіли на прес-конференції, яка відбулася 23 травня в Києві.

Як зауважив директор програми “Верховенство права” Роман Романов, про права моряків переважно згадують тоді, коли вже щось трапилося – зазвичай у тисячах морських миль від українських кордонів, тому засоби допомоги є дуже дорогими й обмеженими. “Проект має подвійну мету: стимулювати посередників посилювати гарантії правового та соціального захисту моряків при укладанні трудових угод; з іншого боку – інформувати моряків, які хочуть укласти таку угоду, про потенційні ризики, а також про способи захисту своїх прав. Посилення правових можливостей моряків передусім полягає в підвищенні їхньої юридичної грамотності. Важливо, щоби вони усвідомлювали свої права до виникнення трудових відносин”, – сказав експерт.

 

За словами виконавчого директора БО “Асоль” Наталії Кламм, трудові права моряків дуже часто порушують: “Моряки часто поставлені в такі умови ринку, коли змушені погоджуватися на будь-які запропоновані вакансії. Це змушує їх підписувати трудові угоди, не читаючи їх. У свою чергу, незнання умов контракту призводить до суттєвих наслідків: невиплата заробітної платні, невиплата по страхових випадках (смерть моряка на службі, втрата працездатності, травма, втрата особистих речей в результаті піратського нападу або інших форс-мажорних обставин)”.

 

За її словами, у 90% випадків моряки, виходячи в море, не залишають членам своєї родини копії трудової угоди, а в деяких випадках члени родини навіть не знають назви агенції з наймання, судновласника та прапору держави, під яким ходить судно.

 

Співзасновник БО “Асоль” Галина Фют радить морякам звернути увагу на мінімальний перелік пунктів трудової угоди: ніколи не підписувати незаповненої трудової угоди; пересвідчитися в тому, що термін дії угоди чітко вказано; пересвідчитися, що в угоді вказано розмір базової заробітної платні й умови виплати компенсацій; не підписувати угоди, що дозволяє судновласнику затримувати виплату заробітної платні; ніколи не підписувати угоди, яка передбачає проїзд на судно за власний рахунок і репатріацію. Аналіз трудових угод, які пропонують морякам агенції з наймання, показав, що 40% із них містять порушення.

 

Пам’ятку із захисту трудових прав моряків, підготовлену фахівцями, буде розповсюджено серед цільових груп моряків, а також розміщено на веб-сторінках фондів та у соціальних мережах.

 

Контакти: БО “Асоль”, (0482) 329 680, [email protected]

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: