Публікація

Розпочався Всеукраїнський конкурс журналістів на тему „Права людини в Україні”

Якщо проаналізувати повідомлення у пресі, на телебаченні або по радіо складається враження, що права людини в Україні зовсім не порушуються. Або їх просто не існує. Принаймні засоби масової інформації приділяють цьому, насправді болючому, питанню надто мало уваги.

 За активізацію діяльності журналістів (як професійних так і аматорів) на більш активне висвітлення правозахисної теми, привернення уваги виконавчої влади до проблем правозахисту в Україні виступили Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Національна спілка журналістів України та правління МГО „Міжнародна Ліга захисту прав громадян України”. Сьогодні на прес-конференції, яка відбулася у Національній спілці журналістів України, вони оголосили про початок „Всеукраїнського конкурсу журналістів на тему „Права людини в Україні”. Конкурс проводитиметься у п’яти номінаціях:

1) „Краща друкована публікація”;

2) „Кращий радіо сюжет чи програма”;

3) „Кращий телевізійний сюжет-програма”;

4) „Кращий інтернет-проект”;

5) „Краща книга-брошура”.

На конкурс приймаються як віддруковані матеріали, так і підготовані до друку. Цикли друкованих матеріалів чи передач допускаються до конкурсу у випадку, якщо вони об’єднані однією темою і кількість конкурсних подач з циклу не перевищує п’ять матеріалів. За тематикою матеріали мають відображати реальні механізми захисту прав людини та висвітлювати діяльність правозахисних організацій.

Критеріями оцінки конкурсних робіт будуть актуальність теми матеріалу, проблемний зміст матеріалу, глибина розкриття теми, оригінальність розробки теми, аргументованість заявлених позицій, стилістична досконалість викладу, досконалість використання художніх засобів.

Конкурс проводиться упродовж року в чотири етапи. На кожному етапі один раз на квартал визначаються переможці у п’яти номінаціях. Підсумки конкурсу зарік підбиваються до Міжнародного дня прав людини 10 грудня 2005 року. Детальнішу інформацію про умови конкурсу можна знайти на сайті www.ligaforpeople.com.ua.

Ігор Дядюра, Виконавчий директор ВГО „Інтернет спільнота України”, Генеральний директор ЗАТ „Технологічні системи”, член журі конкурсу закликав журналістів звернути увагу не лише висвітлення таких фундаментальних прав людини, як право на життя чи свободу, а й на досить актуальне сьогодні питання приватності. На його думку, проблема зняття інформації з каналів зв’язку, стеження за особою є дуже хиткою і потребує законодавчого врегулювання. Саме з цією метою нещодавно відбулися громадські слухання законопроекту „Про перехоплення телекомунікацій”, що має на меті законодавчо забезпечити правову основу діяльності відповідних органів і захистити від неправомірного використання системи зняття інформації з каналів зв’язку.

Президент громадської організації „Асоціація правників України”, генеральний директор юридичної фірми „Шевченко, Дідковський і партнери”, член журі, Ігор Шевченко наголосив на не менш болючій проблемі українського суспільства – проблемі права на інформацію. Як зазначив він, більшість у нашій державі просто не знають про свої права і механізми їх захисту. ЗМІ мають надавати таку інформацію, аби громадяни мали уявлення про те, як протистояти свавіллю як державних органів, так і інших структур, що порушують їх права.

За словами Володимира Яворського, виконавчого директора Української Гельсінської спілки з прав людини, члена журі, конкурс такого масштабу – перший в Україні, хоча закордоном подібні конкурси є досить популярними і проводяться регулярно. На його думку, повідомлення, що стосуються порушення прав, у ЗМІ висвітлюють здебільшого проблему корупції та криміналу, але і в інших галузях прав людини є багато цікавого.

 До речі, більшість журналістів (а їх на прес-конференцію прийшло чимало) не виявляли особливої активності при обговоренні. Мабуть, дійсно-таки незвично відкрито висловлювати думки на таку тему. Один з присутніх так мотивував свою поведінку: „Я працюю в державному ЗМІ, тому на правозахисні теми все-одно писати не можу. Мені головне про конференцію написати”.

Тож, можливо, цей конкурс дійсно стане позитивним кроком у розвитку не лише вітчизняної журналістики, а усього суспільства. Хотілося б, щоб нарешті, хоч на чотирнадцятому році незалежності, ми зрозуміли, що захищати свої права може кожен. Правозахисники сьогодні готові допомогти. Бо порушення прав людини – явище досить розповсюджене. По старій пам’яті у більшості випадків це просто замовчується. Та варто нагадати, що мовчання – гірше за смерть і закликати громадян до активного захисту своїх прав і свобод, а порушників притягти до відповідальності.

Олена Голюк,

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: