Публікація

Розлучення під сумнівом: переселенцям в Україні доводиться у суді встановлювати факт розірвання шлюбу

Українська Гельсінська спілка з прав людини допомогла переселенцю отримати судове рішення, яке констатує його розлучення з дружиною, хоча насправді вони не перебувають у шлюбі більше 10 років. Такі випадки – непоодинокі. Через російську окупацію Криму сотні громадян, які переселилися в Україну, втратили документи. Тепер їх відновлюють у судовому порядку.

Сергій Похилько ще у 2002 році, у вільній Євпаторії зареєстрував шлюб. Дружина взяла його прізвище, у подружжя з’явилися діти. Та за 5 років сім’я стала не такою вже і щасливою, тож чоловік і дружина вирішили розлучитися. У 2007 кримський суд ухвалив рішення про розірвання шлюбу.

Тривалий час Сергій Похилько серйозно хворів, тому не міг отримати рішення щодо розірвання шлюбу, а відповідно не отримав свідоцтво про розірвання шлюбу. А у 2015 році окупація Кримського півострова змусила чоловіка перебратися до Києва. Тут Відділ державної реєстрації актів цивільного стану відмовив переселенцю у видачі документу, що засвідчує розірвання шлюбу. А просити документ в окупантів для Сергій Похилько не мало сенсу, адже будь-який акт (рішення, документ), виданий органами, передбаченими на тимчасово окупованій території, є недійсними і не створює правових наслідків. Це встановлює стаття 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України». Тож факт розлучення довелося встановлювати за допомогою українських судів.

«Рішення мені було потрібне, адже перебування у шлюбі тягне за собою велику кількість правових наслідків. Без згоди дружини я не можу купувати-продавати нерухомість чи автомобіль. Я навіть не можу одружитися на іншій жінці, хоча більше 10 років маю на це право», – розповідає Сергій Похилько.

Позовну заяву до суду допомогли оформити юристи УГСПЛ і уже на початку квітня Деснянський районний суд Києва встановив факт розірвання шлюбу.

«Загалом, ця справа не така уже і складна з юридичної точки зору, але показова для півтора мільйона переселенців. Майже всі вони частково втратили свої документи і не тільки свідоцтва про розлучення. На сьогодні єдиний спосіб їх відновлення – через суд. Головне для цього – мати хоч якісь інші підтверджуючі документи і юридично правильно оформити заяву», – запевняє юрист УГСПЛ Вікторія Петрук.

Правозахисниця радить: задля збільшення шансів відновлення документів все ж краще звернутися за допомогою до юристів. У громадських приймальнях УГСПЛ переселенці зможуть отримати належну юридичну підтримку безкоштовно.

Захист прав ВПО здійснюється в рамках програми «Права людини в дії», яку впроваджує Українська Гельсінська спілка з прав людини завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: