Публікація

Розірвати шлюб, аби встановити факт народження дитини – юристи у Покровську допомогли переселенці з Донецька

«До нашої приймальні звернулась переселенка з Донецька Наталія з проханням встановлення факту народження своєї доньки на окупованій території. Для нас це звична справа, якби не одне «але», – розповідає Артем Безрук, координатор приймальні УГСПЛ в місті Покровськ. Виявилося, що від 2019 року жінка не проживає спільно зі своїм першим чоловіком, але через початок епідемії коронавіруса вона не змогла виїхати з окупованої території України для розірвання свого першого шлюбу, тому була змушена звернутися до судів на окупованій території. Дитина народилась вже від іншого чоловіка. «Ситуація вказувала на те, що при встановлені факту народження на підконтрольній території України у свідоцтві про народження доньки батьком мав би значитися колишній чоловік Наталії, оскільки жінка, за законодавством України, не розірвала свій перший шлюб», – продовжує він.

Тоді юрист приймальні запропонував Наталії подати заяву про встановлення факту розірвання шлюбу на тимчасово окупованій території України. Для цього треба було зібрати всі необхідні документи та скласти заяву до суду.

Суд встановив, що фактичні шлюбні відносини між сторонами припинені, попередній шлюб було розірвано так званим «Кіровським міжрайонним судом м. Донецька» та укладено новий. Це підтвердили одразу кілька свідків. Зрештою Красноармійський міськрайонний суд Донецької області ухвалив позитивне рішення по справі, встановив факт розірвання шлюбу на окупованій території.

У рішенні суд, по-перше, послався на розпорядження КМУ № 1085-р від 07.11.2014 року «Про затвердження переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та переліку населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення». У ньому йдеться, що Донецьк віднесено до населених пунктів , на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження.

По-друге, на ч. 2 ст. 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України». Мова про те, що будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом. Будь-яке рішення чи документ є недійсними і не створюють правових наслідків. А у зв’язку з наказом Міністерства юстиції, проведення державної реєстрації актів цивільного стану здійснюються відділами державної реєстрації актів цивільного стану за межами цієї території за місцем звернення заявника.

Наступний крок для Наталії – отримання свідоцтва про народження дівчинки. У ньому батьком точно буде вказано її нинішнього чоловіка.

«Ми вважаємо цю справу цікавою бо, по-перше, такі справи доволі рідко зустрічаються у нашій практиці – часто у таких випадках матері дітей реєструють себе як матері-одиначки (без встановлення факту розірвання шлюбу); по-друге, не всі представники нашої професії беруться за ці справи», – зазначає Артем Безрук.

 

 

Матеріал підготовлений за підтримки програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. Діяльність УГСПЛ зі створення національної моделі перехідного правосуддя впроваджується в рамках цієї програми.

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: