Публікація

Російські адвокати шукають допомоги у правозахисників

«Ви непрофесійно захищаєте клієнтів і тільки їм шкодите,» – так завжди вважали адвокати в Росії. «Ви прагнете тільки прибутку і не бажаєте захищати тих, хто не може собі винайняти професійного захисника,» – так відповідали правозахисники. Принаймі донедавна ці ідеї були переважаючими серед обох професійних спільнот. Сьогодні ситуація змінилася – і одні не можуть виживати без інших.

Ще товарищ Сталін закликав не зачіпати адвокатів і худо-бідно так воно й велося в Радянському Союзі, дев’яності роки характеризувалися великою адвокатською «вольницею», сьогодні ж, на думку багатьох адвокатів з Російської Федераціі, відбувається системні спроби приручити цю спільноту і поставити на службу не суспільству, тобто клієнтам, а владі. З розгортанням політичних, замовних процесів владі не потрібні незалежні адвокати, які дотримуються кодексу професійної честі, їй потрібні слуги режиму, які будуть банально «здавати клієнта».

Самий яскравий приклад такої роботи – це справа Ходорковського. Не вдаючись в самі деталі звинувачеення, адвокат ув’язненого номер 1 в Росії, Юрій Шмідт розповів про численні процесуальні порушення, що супроводжували сам процес – це і обшук адвоката, і спроба провести кассаційне засідання без захисника, і порушення конфіденційності зустрічі клієнта і підзахисного, і очевидне неознайомлення суду касаційної інстанції з матеріалами справи.

Влада не зупинилися на простому нехтуванні процесуальними правами підсудимого – проти занадто принципових адвокатів були подані скарги до Адвокатської палати за порушення закону та норм етики. Правда, Адвокатська палата не знайшла ніяких порушень, в цей раз корпоративна солідарність перемогла. Чи надовго?

Лев Пономарьов, голова всеросійського руху «За права людини», зазначив, що порушення прав адвокатів у справі Ходорковського – це просто самий очевидний та самий відомий приклад системної роботи влади. На його думку, зараз склалася парадоксальна ситуація – адвокати самі звертаються до правозахисників по захист. В розповсюдженому його організацією дослідженні «Адвокати поза законом» він наводить справи 6 адвокатів, в захисті яких від кримінального переслідування приймала участь правозахисна організація з тією чи іншою долею успіху. На його думку – це лише початок і для припинення цього ганебного явища, яке ставить під загрозу демократію в Росії необхідно провести спеціальне слухання Державної Думи щодо порушення прав адвокатів, провести перевірки по сигналах порушення прав адвокатів як працівниками міліції так і працівниками прокуратури тощо.

На думку Каріни Москаленко (ще одного адвоката Ходорковського та захисника потерпілих по таких відомим справам як «Норд-Ост» та трагедія в Беслані) у таких політичних, замовлених справах потрібно вміло користуватися міжнародно-правововими документами, оскільки процес в Росії часто нагадує фарс. Незважаючи на повільність роботи Європейського Суду з прав людини він часто залишається єдиною можливістью громадян Росії отримати справедливе рішення суду та захистити свої права.

Обговорння цих питань відбувалося в рамках зустрічі ОБСЄ щодо ролі захисника у забезпеченні права на справедливий суд, яка завершилася в суботу в Тбілісі. В ній прийняли участь понад 300 учасників, які представляли урядові делегації, адвокатські спільноти та правозахисні організаціі країн-учасниць ОБСЄ. 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: