Публікація

Російська правозахисниця: Україна стає притулком для російських праворадикалів

Я працюю в інформаційно-аналітичному центрі «СОВА». Сфера інтересів нашого центру – проблеми націоналізму і ксенофобії, взаємини релігії і суспільства, політичний радикалізм, (не) вкорінення ліберальних цінностей і (не) дотримання прав людини в нашій країні.

Інформаційно-аналітичний центр «СОВА», заснований у жовтні 2002 року, веде інформаційну та дослідницьку роботу. У нас є сайт, на якому ми публікуємо результати щоденного моніторингу, наші доповіді та виступи, інші матеріали.

Центр «Сова» давно займається проблемами пропаганди ненависті в інтернеті і регулярно відстежує випадки такої пропаганди. Звичайно, ми не ведемо моніторингу всіх проявів расизму в мережі, для цього не вистачило , і 100 таких центрів, як наш. Нас цікавлять переважно ті форми пропаганди ненависті, які прямо підбурюють до насильства або пов’язані з реальним застосуванням насильства.

На деяких з прикладів активності неонацистів в інтернеті та їх взаємозв’язку з реальною практикою ультраправих я і хочу зупинитися.

У російському сегменті інтернету популярні відеоролики зі сценами расистських нападів. – Дійсно широку популярність такого «жанру» додала діяльність групи “Формат-18”, яка займалася виготовленням і продажем відео зі сценами катувань наці-скінхедами бомжів і азіатів-гастарбайтерів. Незважаючи на те, що засновник групи Максим Марцинкевич (на прізвисько «Тесак») у своєму «Живому журналі» неодноразово стверджував, що регулярно нападає на іноземців і називав себе “вбивцею таджиків”, відсидів три з половиною роки він не за це.

Ми не можемо з упевненістю говорити про те, що перегляд цих відеороликів надихнув когось із членів наці-скінхедських угруповань на скоєння злочинів. Але це досить ймовірно, оскільки «Формат-18» не тільки сам знімав такі ролики, але і оголосив конкурс на кращий ролик з грошовими призами. Це викликало помітний ентузіазм серед наці-скінхедському молоді, зробило сам жанр дійсно популярним, і, ймовірно, сприяло вчиненню реальний злочинів заради вдалого ролика. Велика частина сцен з нападами на цих відео була постановочною і фальсифікувалася, однак на якихось відео були зафіксовані і реальні напади і вбивства.

Так, найвідоміший в Росії і в світі і один з найбільш шокуючих роликів, «Страта таджика і дага» (сцена з відрізання голови живцем в якомусь лісі на тлі прапора зі свастикою) була спочатку оголошена сфабрикованою. Проте пізніше родичі зниклого безвісти влітку 2007 р. жителя Дагестану Шаміля Удаманова впізнали його на цьому ролику. Друга жертва не встановлена ​​до цих пір.

Крім відеороликів в російському інтернеті поширені численні тексти з «інструкціями з вуличного терору». (Варіанти назви – «Що і як. Посібник з вуличного терору», «Посібник з терору»). У «інструкції» детально розповідається про те, як слід розправлятися з “інородцями”. Крім цього пояснюється, як правильно вистежити жертву, як вибрати місце, здійснити напад і маскуватися. Відомо, що цим текстом активно користуються праворадикальні угрупування і здійснюють напади згідно «посібника». Наприклад, напад 25 березня 2006 в Санкт-Петербурзі на 9-річну дівчинку-мулатку Ліліан Сіссоко був здійснений саме за схемою, визначеною в цій «інструкції».

Крім того неонацисти активно використовують і інші «інструкції», викладені в інтернеті, такі як посібники з виготовлення вибухових речовин.

Найчастіше ультраправі організації залучають своїх прихильників через інтернет. Для подібного «вербування» використовується не тільки пряма неонацистська пропаганда, але і більш креативні методи, такі як неонацистські інтернет-ігри.

Найяскравішим прикладом таких ігор став інтернет-проект «Велика Гра. Зламай Систему ». Проект був придуманий в жовтні 2007 року членами праворадикальної мережевої організації «Північне братство» і був цілком відверто спрямований на провокування расистських діянь. Умови «гри» були розміщені на ряді інтернет сайтів (деякі з них були закриті після звернення до провайдерів в рамках проекту INACH, але до цих пір не всі). Гра була влаштована аналогічно комп’ютерним іграм – дії ускладнювалися від щабля до щабля: від простого малювання графіті за трафаретом до погроз фізичної розправи конкретним людям, та поширенню відеозаписів вбивств людей «неслов’янської зовнішності». Завдання високих рівнів, що включали насильницькі дії, на сайті вже не публікувалися. Ми знаємо декількох учасників цього мережевого проекту, які вчинили в рамках «гри» злочини різного роду – від підкидання муляжу бомби під вікна відділу ФСБ до прямих нападів на «кавказців».

Цей проект, в кінці кінців, був визнаний екстремістським. Один з його авторів, Антон Мухін (на прізвисько «Флай»), був затриманий і в березні 2011 року над ним розпочався суд. Інший – ідейний натхненник «Північного братства» Петро Хомяков, посварився з Флаем, і  ще до арешту останнього збіжав в Україну від кримінального переслідування (і навіть просив у 2009 році політичного притулку), і продовжує свою діяльність, особливо і не ховаючись .

Зокрема, він створив досить ксенофобний сайт «Російський інформаційний портал Норд Фронт» (http://ruscenter.info/ ). У цьому він співпрацює з ще одним втікачем до України від кримінального переслідування лідером неонацистської організації «Партія Свободи» Юрієм Бєляєвим, автором ідеї об’єднання скін-угруповань Петербурга «Білого патруль».

На цьому сайті можна, окрім звичайних антисемітських та інших расистських матеріалів, можна побачити, наприклад, відеоролик, складений з кадрів недавнього російського фільму «Тарас Бульба» і з відомою піснею «Честь і кров» головної російської наці-рок-групи «Коловрат», тільки проспівали з іншими куплетами по-українськи і з заміною слів «російська гордість» на «козака гордість» в приспіві (http://video.ruscenter.info/-d0-bd-d0-b0-d1-80-d0-be -d0-b4/-d1-87-d0-b5-d1-81-d1-82-d1-8c-d0-b8-d0-ba-d1-80-d0-be-d0-b2-d1-8c-video_2d1075767.html ).

Взагалі, Україна стає притулком для російських праворадикалів. Наприклад, російське слідство вважає, що тут ховається колишній член неонацистського угруповання «Об’єднані Бригади – 88» (ОБ-88) 28-річний Олексій Коршунов, підозрюваний у вбивствах судді Едуарда Чувашова і антифашиста Івана Хуторського.

Повертаючись до російських реалій, треба сказати, що кількість злочинів з мотивів расової і тому подібної ненависті в останні два роки трохи знижується, особливо – кількість вбивств (у нас є докладна статистика). Це, безумовно, – заслуга поліції. Але розмах пропаганди такого насильства в інтернеті не знижується, і це, ми думаємо, позначається на рівні расистського насильства.Скільки підбурювальних роликів було випущено в інтернет після відомих націоналістичних заворушень на Манежній площі в Москві! 

Тому, ми думаємо, діяльність INACH в Росії з блокування та видалення расистського підбурювальних контенту зараз не менш актуальна, ніж була два чи п’ять років тому.


Хоча це і стає все складніше. Адже підтримку безладів на Манежній висловили аж ніяк не тільки маргінали. І не видалити з мережі явно підбурювальний по суті ролик популярної рок-групи «Аліса» за мотивами цих подій (http://www.youtube.com/watch?v=MQe2pXsWHlY&NR=1 ), як не вилучиш цю пісні з їх концертів.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: