Публікація

Росіяни виклали відео жорстоких знущань над полоненими українцями. Це продумана тактика – правозахисники

Росіяни виклали відео жорстких знущань над українськими військовополоненими. Невдовзі російські медіа повідомили про загибель 40 полонених українців в колонії у Оленівці Донецької області. Ці події викликали лють в українського суспільства. Правозахисники наголошують, що такі дії росії не випадкові. 

Підписатись на Телеграм-канал «Трибунал для путіна»

Олександр Павліченко, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини. 

Ще радянські «миротворці» в Афганістані вдавались до жорстокої практики катувань, Росія продовжила цю практику в обох чеченських війнах, під час яких були задокументовані випадки нелюдських знущань над чеченським населенням, і ось зараз в публічну сферу потрапило моторошне відео з нівечінням статевих органів і вбивством українського військовополоненого.   

Звичайно, в першу чергу виникає емоційна оцінка тих орків-нелюдів, які це вчинили, і ця оцінка однозначна, як і викликане бажання дати належну відповідь, при цьому не сильно звертаючи увагу на норми міжнародного гуманітарного права, бо –«до тварин і нелюдів норми міжнародного гуманітарного правила не застосовуються»…. Оцінка, яка оприлюднена з боку радника Президента України насправді є більш виваженою. 

На сьогодні в російському полоні перебуває разом з захопленими на «Азовсталі» велика кількість українських захисників – представників ЗСУ, тероборони, правоохоронних органів, орки захоплюють в полон навіть парамедиків і медичних працівників… І всі вони мають загрозу зазнати катувань, а частина піддається жорстокому катуванням, про що надходить інформація… 

І тут питання до тих, хто має виступати гарантом забезпечення умов перебування у полоні – ICHR – Міжнародний комітет червоного хреста – де ви? Вони були присутніми при виході наших бійців з «Азовсталі», і були гарантами безпечного перебування усіх, хто здався, в полоні, і відповідальність за такі й подібні випадки катування лежить і на МКЧХ.  

Разом із тим Україна має чітко встановити усіх причетних до цього звірячого злочину і забезпечити належне покарання усім до нього причетним, включно з організаторами війни. Світ має висунути вимогу видачі всіх катів для незалежного суду, і це обов’язково відбудеться з належним покаранням. І останніх, і перших осіб.   

І, що важливо, це середньовіччя не повинно вплинути на долі полонених росіян, які перебувають на українській території, які знаходяться під захистом Женевської конвенції про військовополонених.  

Світ, який жахається цій середньовічній жорстокості, має не лише емоційно відреагувати, а зрозуміти, що неконтрольоване зло, яке не дотримується ніяких правових рамок, розуміє лише силу, і така сила має бути швидкою, ефективною, і переважаючою, і ця сила є тяжким воєнним озброєнням, яке має знищити присутність орківських військ на захоплених українських землях. 

Олександр Павліченко, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини

Підписатись на Телеграм-канал «Трибунал для путіна»

Ольга Решетилова, координаторка Медійної ініціативи за права людини

 Росіяни почали розігрувати карту з військовополоненими і заручниками.

Спочатку були смертні вироки, вчора поширили відео зі знущаннями над військовополоненим з відрізанням геніталій. Сьогодні вночі вони вчинили провокацію з обстрілом тюрми в Оленівці Донецької області, переповненої нашими військовополоненими і заручниками.

Зазвичай Росія качає тему полонених перед важливими подіями на фронті або переговорами. Згадайте ті всі паради, наприклад. Таким чином вона підвищує ставки, знаючи, що для українського суспільства це питання надзвичайно чутливе. Я не знаю, що тут вдіяти і як протистояти.

Просто сил, витримки і мудрості усім нам.

Підписатись на Телеграм-канал «Трибунал для путіна»

Тетяна Печончик, голова правління у «ZMINA. Центр прав людини»

Поширення відео із відрізанням геніталій українському військовому – це чергова ІПСО ворога. Мета – викликати лють, жагу помсти серед українців, бажання робити те саме із російськими військовополоненими. Катувати або не брати у полон узагалі, страчувати на місці, каструвати, знущатися.

На це не можна вестися з кількох причин.

Перша. Нам треба визволяти українських військовополонених та формувати обмінний фонд. На жаль, кількість наших військових у російському полоні в рази більша, ніж їхніх у нас.

Друга. Росія стикається із нестачею людських ресурсів для продовження наступу. Мобілізовані відмовляються воювати, нові резерви формуються повільно. Щоб збільшити бажання росіян йти на війну, намагаються включити ірраціональне і засліпити сильною емоцією, викликати колективну лють і бажання помсти із їхнього боку, показати, що «злісні укри» теж знущаються над «їхніми хлопчиками», топчуться над їх «чоловічою гідністю».

Третя. Катування і страти є одними із найтяжчих воєнних злочинів. Допускачи це у відповідь на дії ворога, ми не тільки відступаємо від принципів міжнародного гуманітарного права, цивілізованого світу, міжнародних норм, але й уподібнюємося країні-агресору, стаємо на сторону варварства і дикунства.

Катування українського військовослужбовця мають бути ретельно розслідувані, докази зібрані, а винні рашисти понесуть відповідальність та спокутуватимуть це до кінця своїх днів. Якщо, звісно, доживуть до трибуналу в м‘ясорубці війни.

Володимир Яворський, Центр громадянських свобод (ЦГС)

Поширення відвертих відео катувань має одну просту мету: щоб наші не брали в полон росіян. Таке відео викликає у більшості солдатів ненависть і бажання помсти. Це випробуваний метод ще з війни в Чечні. Я вже прочитав багато постів, що “полонених більше не беремо”. І це мета ворога.

Полонені потрібні, щоб рятувати наших з полону. Щоб було на кого міняти. І щоб наших там не катували, бо це можна зупинити тільки обміном.

Російських солдат лякають, що українці їх катуватимуть і вб’ють. Це мотивує їх боротися до кінця і не здаватися, так зростають наші втрати.

Не дозволяйте ці російські психологічні атаки і беріть полонених.

Підписатись на Телеграм-канал «Трибунал для путіна»

 

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: