Публікація

Росія передумала виконувати рішення ЄСПЛ, ухвалені після 15 березня. Чому це чергове нехтування РФ принципами міжнародного права пояснює адвокат УГСПЛ

Цього тижня Державна дума Росії ухвалила одразу в другому та третьому читаннях законопроект, що дозволяє не виконувати рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), ухвалені після 15 березня 2022 року. Це рішення пояснюють виключенням Росії із Ради Європи у березні цього року через повномасштабне вторгнення в Україну.

Держдума Росії

Віталія Лебідь, адвокат Центру стратегічних справ УГСПЛ зазначає, що прийнятими змінами до законодавства Росія вчергове продемонструвала нехтування будь якими принципами міжнародного права.

Важливі моменти прийнятих законопроектів:

  1. Росія оголосила про відмову виконання усіх рішень ЄСПЛ, які вступлять в силу після 15 березня 2022 року. Цікавим виглядає, що оголошена дата  – це не дата виключення Росії з РЄ за невідповідність Статуту Ради Європи (16 березня 2022 р.), до речі ця дата пропонувалася у одній з редакцій законопроекту, а саме 15 березня 2022 р., коли Росія начебто оголосила про свій вихід з Ради Європи. Мабуть таким чином Росія намагається продемонструвати, що вона самостійно пішла з Ради Європи.
  2. Відмова у виконанні стосується не лише неможливості отримання компенсації заявникам за порушення прав людини, але й перегляду судового рішення, винесеного російськими судами, що призвело до порушення. Тобто, наприклад, буде неможливо переглянути обвинувальний вирок за рішенням ЄСПЛ, що часто є єдиною можливістю вийти на волю незаконно засудженій людині.
  3. Рішення, які були ухвалені ЄСПЛ до 15 березня, будуть виплачувалися тільки на рахунки, відкриті у російських банках. Це фактично це означає, що отримати компенсацію на рахунки «недружніх» країн буде неможливо.
Віталія Лебідь, адвокат Центру стратегічних справ УГСПЛ

 

«Безумовно, такі законодавчі впровадження Росії порушують Європейську конвенції з прав людини, адже за статтею 46 держава зобов’язана виконати усі рішення, у яких вона є стороною. Варто також зазначити, що і до цього рішення Росія не виконувала численні постанови ЄСПЛ. По-перше, ще у 2015 році Росія постановила, що рішення, які на їх погляд не відповідатимуть Конституції РФ, є підставою для невиконання. По-друге, за статистикою Комітету Міністрів Ради Європи, на даний момент Росія не виконала рішень у більш ніж 2000 справах, і це перше місце серед усіх держав-членів Ради Європи», – зазначає адвокат.

На даний момент борг Росії по виплатам складає 74 млн євро, а також 1,9 млрд євро по справі ЮКОСа. Більше того, станом на 31.12.2021 р. на розгляді Суду перебуває 17000 заяв проти Росії, що складає 24, 2 % від усіх заяв відносно усіх держав-членів Ради Європи, і це знову є таки перше місце за кількістю поданих заяв і така кількість очевидно буде зростати.

Проте правниця зауважає, що внутрішні «законодавчі» інновації країни-агресорки щодо невиконання рішень ЄСПЛ з 15 березня не варто розцінювати як відсутність необхідності звертатися до ЄСПЛ із заявами проти Росією. 

Європейський суд з прав людини

«По-перше, особливо у справах щодо порушень російськими військовослужбовцями та підконтрольних їм сепаратистам, важливим компонентом є саме визнання юрисдикції і причетності до масових порушень прав людини Росії під час війни в Україні. По-друге, обов’язок виконання рішень ЄСПЛ залишається, тому якщо настануть позитивні зміни у політичному режимі Росії, і вона  в майбутньому виявить намір повернутися до складу Ради Європи, тоді, на мій погляд, однією з умов повернення має бути виконання усіх рішень ЄСПЛ», говорить Віталія Лебідь. 

 

Матеріал підготовлено в рамках Програми USAID Ukraine «Права людини в дії», що виконується УГСПЛ.

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: