Публікація

Ріта Пастрама: «Наше житло спалили під Євробачення»

Роми та угорці, яких вигнали з Києва “додому” у Закарпаття, не змогли там знайти житла та роботи і тепер повернулися до Києва вимагати захисту своїх порушених прав.

Ріта Пастрама добре говорить російською та українською мовами, вміє читати, писати і має український паспорт. Саме тому вона стала представницею вигнанців перед українськими органами влади. Вона заперечує офіційну версію, озвучену представниками Дарницької райадміністрації, що “роми вирішили залишити Київ та переїхати на Закарпаття добровільно”, і стверджує, що цьому передувало залякування та насильство. Про все це вона повідомила у своїй заяві до Національної поліції України.

IMG_8648
Ріта Пастрама та Олена Сапожнікова

«До нас несподівано приїхали декілька людей у цивільному одязі і сказали, що ми маємо негайно звільнити місце під забудову, — сказала Ріта Пастрама. — Вони також додали: «Є такі люди, назвемо їх „нацистами“, вони дуже жорстокі і щадити нікого не будуть».

Потім до ромів прийшли представники одної з українських партій та пообіцяли оплатити їхні квитки на потяг до Закарпаття, але грошей ніхто, окрім Ріти Пастрами, так і не отримав.

Заступник начальника управління у справах сім’ї, молоді та спорту Дарницької райадміністрації Сергій Мегеть довгий час спілкувався з ромами та угорцями, які жили біля озера Тельбин і допомагав їм. За його словами, жоден з чиновників райадміністрації не має стосунку до виселення людей з табору.

IMG_8655
Сергій Мегеть

«Виселені були мешканцями міста Берегово Ужгородського району, які тимчасово приїжджали до Києва у пошуках заробітку, — сказав Сергій Мегеть. — Ріту Пастраму я знаю з 2014 року. Мешканці табору займали збором металу та макулатури. Така робота може прогодувати не більше 20-30 осіб, а коли приїжджало більше, то деякі з них займалися нелегальними видами заробітку».

Юрист Української Гельсінської спілки з прав людини Олена Сапожнікова підготувала та відправила до органів влади скарги від постраждалих, але отримала лише декілька відписок.

IMG_8630

На жаль, історія мала сумне продовження. Щойно прес-конференція закінчилася, і роми вийшли на вулицю, як одразу ж їх заарештувала поліція. Правоохоронці сказали, що “десь у цьому районі якісь роми щось вкрали”. Пояснити, який стосунок до можливих злочинів мають саме ці роми, вони не змогли.

IMG_8640

Нагадаємо, що у квітні 2017 року у Києві в районі Березняки невідомі спалили рештки табору ромів, який його мешканці залишили через погрози. Представниця ромського фонду “Чіріклі” Зола Кондур пояснила, що роми отримали інформацію, що на табір готується напад. Вони побоялись за своїх дітей і залишили табір. Ініціатором виселення ромів був депутат Київської міської ради, голова постійної комісії з питань бюджету та соціально-економічного розвитку Андрій Странніков. У 2012 році табір ромів на Березняках так само був розігнаний і підпалений напередодні футбольного чемпіонату Євро-2012.

IMG_8657
Петро Григоріченко, президент Всеукраїнської спілки громадських організацій “Конгрес ромів України”

Підготував Олег Шинкаренко

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: