Публікація

Рішення Європейського суду з прав людини виконуються в Україні щодо кожного заявника у таких справах

Сьогодні в електронних засобах масової інформації з’явилося повідомлення про те, що в Україні не виконуються рішення Європейського суду з прав людини, зокрема, рішення, винесене Європейським судом на користь Анатолія Войтенка 29 червня 2004 року. У зв‘язку з цим Міністерство юстиції України повідомило про неправдивість цієї інформації.

Станом на 8 жовтня 2004 року Уряд України не отримав офіційного підтвердження секретаря палати про набуття рішенням в справі „Войтенко проти України” статусу остаточного. Тому перебіг тримісячного терміну, наданого державі для виконання вказаного рішення, ще не розпочався.

Не зважаючи на це Міністерство юстиції України вже сьогодні може стверджувати, що це рішення буде виконано так само, як і інші винесені рішення Європейського суду з прав людини, в строк, передбачений Конвенцією про захист прав і основних свобод людини.

Як повідомила Заступник Міністра юстиції України Валерія Лутковська, рішення Європейського суду з прав людини підлягають виконанню протягом трьох місяців з дати набуття ними чинності. Згідно з пунктами 2 та 3 § 2 статті 44 Конвенції про захист прав і основних свобод людини рішення палати стає остаточним через три місяці від дати постановляння рішення, якщо клопотання про передання справи на розгляд Великої палати не було заявлено; або якщо колегія Великої палати відхиляє клопотання про передання справи на розгляд Великої палати. Про те, чи набуло рішення палати Європейського суду з прав людини статусу остаточного, сторонам повідомляє секретар палати.

Саме це і було зазначено в пункті (а) §5 резолютивної частини рішення Європейського суду з прав людини, винесеного на користь п. Войтенка – „протягом трьох місяців від дати, коли рішення стане остаточним відповідно до § 2 статті 44 Конвенції, держава – відповідач має сплатити заявникові суму, що складає 2 000 Євро на відшкодування немайнової шкоди та 33,29 Євро на відшкодування витрат, пов’язаних із провадженням в Суді, …”

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: