Публікація

Рішення ЄСПЛ щодо скасування мораторію на землю стало остаточним і вступило в силу

Вчора, 22 серпня 2018 року, вступило в силу рішення ЄСПЛ у справі “Зеленчук та Цицюра проти України”, яку вели юристи Української Гельсінської спілки з прав людини. Згідно цього рішення мораторій на купівлю та продаж земель сільськогосподарського призначення визнаний таким, що порушує права людини.

У рішенні Суду йдеться про те, що держава не забезпечила справедливий баланс між загальними інтересами суспільства та майновими правами заявників. “Вже від сьогодні українські землевласники, які хочуть захистити свої майнові права (обмежені внаслідок мораторію), зможуть посилатись у своїх позовах на рішення ЄСПЛ”, – вказується у повідомленні Суду, яке передає Європейська правда.

УГСПЛ вже заявляла, що Україна має зобов’язання скасувати мораторій щодо купівлі-продажу земель сільськогосподарського призначення, оскільки мораторій не відповідає принципам Європейської конвенції, порушуючи право громадян на власність.

Відтепер Кабінет міністрів повинен буде звітувати, як саме він виконує це рішення ЄСПЛ, оскільки практика Суду є джерелом права згідно українського законодавства. Рішення Суду зобов’язує державу змінити правове регулювання мораторію, оскільки в протилежному випадку будть продовжувати надходити звернення з цього питання до Євросуду, і присуджені заявникам відшкодування потребуватимуть грошових компенсацій з державного бюджету України. Тому ми чекаємо дій з боку Уряду щодо виконання поточного рішення та  водночас будемо здійснювати моніторинг щодо його імплементації державою.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: