Публікація

Рішення ЄСПЛ: 7500 Євро компенсації за ненадання антиретровірусної терапії

4 червня 2020 року Центр Стратегічних судових Справ УГСПЛ виграв в ЄСПЛ справу ВІЛ-позитивного заявника щодо ненадання йому антиретровірусної терапії (АТР) в місцях позбавлення волі.

 

Опис справи

Заявник К. є ВІЛ-позитивною особою вже багато років. За результатами проведених аналізів заявнику було призначено проведення антиретровірусної терапії. Стан його здоров’я оцінювався як задовільний.

6 липня 2017 року, щодо заявника було винесено ухвалу про тримання під вартою. З цієї дати заявник знаходився в місцях позбавлення волі. Після затримання, заявник сповістив адміністрацію Київського СІЗО про те, що він є ВІЛ-позитивною особою. Тобто, медичний персонал СІЗО був проінформований про захворювання заявника починаючі з 6 липня 2017 року. Незважаючи на це, заявнику не була надана належна медична допомога. Стан його здоров’я поступово погіршувався. З’явилися симптоми: температура тіла близько 38 ОС, загальна слабкість. Ненадання лікування призвело до появи у нього оперізуючого лишаю.

Після неодноразових скарг, 23 листопада 2017 року йому почали надавати антиретровірусну терапію (АТР).

За твердженням заявника у вказаний період адміністрація СІЗО відмовлялася приймати у нього письмові скарги на стан здоров’я і він міг скаржитися лише усно. В січні-лютому 2018 року, вже після початку лікування, мала місце перерва в наданні антиретровірусної терапії через адміністративні зволікання, пов’язані з його переведенням з СІЗО в ДП «Старобабанівська виправна колонія (№ 92)».

В травні 2018 року Центр Стратегічних судових Справ УГСПЛ прийняв скаргу на супровід та зробив подання до ЄСПЛ.

В вересні 2019 року заявника було звільнено.

В червні 2020 ЄСПЛ визнав порушення Україною ст.3 Конвенції.

 

Євген Чекарьов, адвокат ЦСС УГСПЛ

Коментар адвоката ЦСС УГСПЛ по справі Євгена Чекарьова:

«Ця справа є досить типовою для робочої практики подань від ЦСС УГСПЛ до ЄСПЛ. 5 років тому кейси про ненадання АТР в місцях позбавлення волі були справжньою проблемою. Таких кейсів було багато, але ми за останні роки вже виробили алгоритм дій щодо вирішення справ цієї тематики. Власне тому цього разу справу було виграно за дуже малий проміжок часу – за 2 роки. Загалом це нетипово для ЄСПЛ. Маємо надію, що ця тенденція буде збережена, адже проблематика порушень прав ВІЛ-позитивних людей щодо ненадання АТР досі залишається, хоча і не в такому великому обсязі».

Треба додати, що з лютого 2018 року Українська Гельсінська спілка з прав людини цільово надає безоплатну правову допомогу людям, що живуть з ВІЛ/СНІД, уразливим до зараження ВІЛ та хворим на туберкульоз. З 2019 року допомогу було розширено – сьогодні правову допомогу можна отримати у мережі громадських приймалень УГСПЛ у 13 містах України. Адреси приймалень знаходяться за посиланням.

 

Українська Гельсінська спілка з прав людини виконує проект «Розвиток правової мережі для захисту прав людей, які живуть з ВІЛ/СНІД, представників ключових спільнот ЛЖВ та осіб, хворих на туберкульоз» за фінансової підтримки Благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» в рамках реалізації  проекту «Зменшення тягаря туберкульозу та ВІЛ-інфекції через створення загального доступу до своєчасної та якісної діагностики та лікування туберкульозу і його резистентних форм, розширення доказової профілактики, діагностики та лікування ВІЛ-інфекції, та створення стійких та життєздатних систем охорони здоров’я», що реалізується за фінансової підтримки Глобального фонду для боротьби з СНІДом, туберкульозом та малярією.

 

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: