Публікація

РФ затягує процес переведення тяжкохворого Бекірова з СІЗО у лікарню

Згідно рішення Європейського суду з прав людини (далі – ЄСПЛ) українського політв’язня Едема Бекірова мали б перевести до лікарні ще 2 тижні тому. Але Росія досі не виконала це рішення щодо застосування термінових заходів та водночас вимагає ще два тижні на надання пояснень ситуації. Вони мають надійти в ЄСПЛ до 2 липня. Більше того, РФ оспорює питання прийнятності цього рішення.

Український політв’язень, кримський татарин Едем Бекіров має інвалідність 1 групи. У нього ампутована нога, він страждає на цукровий діабет та захворювання серця. Його адвокат Олексій Ладін постійно звертає увагу на те, що стан здоров’я Бекірова погіршується, але російська окупаційна влада в Криму відмовляється госпіталізувати політв’язня.

З метою впливу на РФ щодо надання адекватної медичної допомоги українцю юристи Центру стратегічних справ УГСПЛ ще 17 травня звернулися до ЄСПЛ. У своєму запиті до Міжнародного суду юристка Анастасія Мартиновська клопотала про необхідність невідкладного переміщення Бекірова у лікарню та застосування Правила 39 Регламенту ЄСПЛ – термінові заходи. Фактично правило 39 — це наказ для уряду певної країни, яка підписала Європейську конвенцію з прав людини, негайно вдатися до певних дій.

11 червня ЄСПЛ зобов’язав РФ перемістити терміново заявника в лікарню і надав пріоритет даній справі. На наступний день адвокати Бекірова звернулися до відповідних інстанцій окупаційної влади з вимогою про негайне переміщенні заявника в лікарню. Але, не зважаючи на усі зусилля, політв’язень досі залишається у СІЗО.

Росія так і не виконала зобов’язання ЄСПЛ, а правозахисники уже отримали письмову відмову окупаційної влади про переміщення Бекірова. Тож вони знову звернулися до ЄСПЛ. Суд зобов’язав Росію надати пояснення своєї таким діям.

Це пояснення від РФ мало надійти сьогодні, та, на жаль, суд відтермінував відповідь РФ за їх клопотанням ще майже на тиждень.

«Саме тут починається найцікавіше – РФ відтягує момент надання відповіді, фактично повільно вбиваючи українця Бекірова. А аргументація країни-агресора при цьому – банальна і уже традиційна для Росії – процесуальна. Вони стверджують, що наше звернення про невиконання ними Правила 39 (термінових заходів) є неприйнятним», – зазначає юристка Анастасія Мартиновська.

 

Тож, на думку правозахисників, РФ у такий спосіб навмисно затягує переведення тяжкохворого Бекірова з СІЗО у лікарню.

Довідково: 12 грудня 2018 року Едема Бекірова затримали російські силовики на адміністративному кордоні з окупованим Кримом. Активіст їхав до Криму, щоб відвідати матір та інших родичів. Але уже 13 грудня російський суд узяв Бекірова під варту за підозрою в транспортуванні понад 10 кілограмів тротилу та 190 бойових патронів. Бекіров звинувачення заперечує. До цього часу, попри хвороби і епідемії кору, Едем Бекіров залишається в Сімферопольському СІЗО

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: