Публікація

Релігійні конфесії починають залучати до передвиборчої кампанії

Севастопольська правозахисна група (СПГ) звернулася з відкритою заявою про дотримання верховенства права учасниками виборчого процесу і закликала до проведення дійсно чесних виборів.

 У заяві СПГ повідомляє, що під час презентації Севастопольського міського громадського штабу кандидата в президенти В.Януковича було заявлено “про діяльність координаторів районів, партій, релігійних конфесій, зв’язкам зі ЗМІ і т.п.,”.

Зазначається, що міський громадський штаб В.Януковича заслуховує звіти про погоджену діяльність “координаторів” з “релігійних конфесій”, свідчить про порушення принципів законності виборчого процесу.

 Згідно з частиною 8 статті 5 Закону України “Про свободу совісті та релігійних організацій” релігійні організації не мають права брати участь у діяльності політичних партій і вести агітацію. Жодна з Церков України, жодна з релігійних організацій не може брати участі у виборчому процесі та в політичному житті країни в цілому.

 Залучення Церкви до виборчого процесу неприпустиме, це суперечить конституційному принципу про відокремлення Церкви та релігійних організацій від держави (частина 3 статті 35 Конституції України). Церква не є політичною організацією і вона не повинна втягуватись у виборчу кампанію. Залучення релігійних організацій до передвиборчої гонки, використання їхнього залежного положення – не тільки не законно, але й аморально.

СПГ наголосила на тому, що виборчий процес повинен здійснюватися на принципах законності і заборони незаконного втручання в цей процес, неупередженості організацій і їхніх керівників до кандидатів на посаду Президента України (частина 2, пункти 1, 7, статті 11 Закону України “Про вибори Президента України”).

 РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: