Публікація

Рекомендації ООН щодо боротьби з дискримінацією в Україні

Вступне слово

Звіти українських та іноземних недержавних організацій свідчать останні декілька років про зростання кількості злочинів, вчинених на грунті ненависті, збільшення випадків дискримінації та ксенофобії в Україні.

У такій ситуації держава мала би протиставити цим діям заходи, спрямовані на зупинення негативних тенденцій та попередження їхнього подальшого розвитку.
Це видання показує, що увагу України до цієї проблеми все більше привертають міжнародні інституції Організації Об’єднаних Напій, що виражають стурбованість стрімким розвитком дискримінації та ксенофобії. Серед них Комітет ООН з соціальних, економічних та культурних прав. Комітет ООН з прав людини. Комітет ООН проти катувань.

омітет ООН з ліквідації усіх форм расової дискримінації. Комітет ООН з прав дитини. Рада ООН з прав людини та інші. Поряд із цим, ці різноманітні міжнародні інституції в діалозі з Урядом України виробляють рекомендації, що спрямовані на покращення ситуації.

Першим обов’язком України перед міжнародною спільнотою є поширення висновків і рекомендацій цих міжнародних інституцій. Проте Уряд України практично ніколи не здійснює навіть офіційного перекладу цих висновків і рекомендації. Про офіційне оприлюднення навіть не йде мови.

З одного боку, висновки міжнародних інституцій ООН яскраво показують проблеми дискримінації та ксенофобії в Україні. Це фактично не дає змогу урядовцям заперечувати цю проблему. що часто трапляється. З іншого, вони містять рекомендації, про виконання яких Уряд України буде звітувати перед цими ж органами через декілька років. Тому зрозуміло, чому Уряд не поспішає виконувати свої міжнародні зобов’язання щодо поширення висновків і рекомендацій міжнародних інституцій ООН з прав людини.

Це видання покликане заповнити цю прогалину й показати в узагальненому вигляді усі рекомендації інституцій ООН щодо протидії дискримінації та ксенофобії в Україні, а також дати короткий огляд стану виконання цих рекомендацій.

Володимир Яворський, Українська Гельсінська спілка з прав людини

Рекомендації ООН щодо боротьби з дискримінацією в Україні Discrimination in Ukraine EU_A4


 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: