Публікація

Рейтинг громадянських свобод в Україні підвищився

Рейтинг громадянських свобод в Україні покращився на фоні громадянської активності, зростання незалежності суддів та розширення журналістської свободи після президентських виборів, – йдеться у заяві американської організації Freedom House. Натомість, організація вперше з 1991 року понизила статус Росії у своєму рейтингу до „не вільного”.

Ця незалежна організація, що стежить за розвитком громадянський свобод по всьому світу, назвала відступ Росії від свободи „найважливішою політичною тенденцією року”. Росія жодного разу не отримувала статус „не вільної” з часів розпаду Радянського Союзу в 1991 році.

„Повернення Росії до категорії „не вільних” країн є кульмінацією тенденції, що невпинно зростає при президентові Володимиру Путіну, концентрувати в одних руках політичну владу, погрожувати і залюкувати засоби масової інформації і політизувати правоохоронну систуме країни”, – заявила виконавчий директор Freedom House Дженіфер Уіндзор.

Ця тенденція, за її словами, вказує на „небезпечне і тривожне наближення Росії до авторитаризму, ще більш погіршене нещодавніми жорсткими втручаннями Путіна у політичні події в таких сусідніх країнах, як Україна”.

В інших пост-радянських країнах відмічено регрес в 2004 році. В Білорусі, що вважається найменш вільною країною в Європі, переслідування опозиційних політичних сил забезпечило перемогу президента Лукашенка на виборах.

У Вірменії силове переслідування мирних протестантів суттєво знизило рівень демократичності правління. Проте не можна сказати, що в регіоні повністю відсутні позитивні зміни.

Рейтинг громадянських свобод в Україні покращився на фоні громадянської активності, зростання незалежності суддів та розширення журналістської свободи після президентських виборів.

В Грузії, обрання М. Саакашвілі президентом, як і добре організовані парламентські вибори в березні, покращили рейтинг країни у політичних правах після того, як міжнародні спостерігачі визначили вибори як вільні та справедливі.

Позитивний досвід Грузії та України вказує, що демократичний розвиток та ненасильницькі громадянські протести є потенційною силою для політичних змін. Вони також посилюють поступовий світовий розвиток.

Згідно з дослідженням Freedom House, 89 країн є вільними. Їх населення становить 2.8 млрд (44% від населення світу) і насолоджуються повним спектром прав. 54 країни (1.2 млрд – 19 %) вважаються частково вільними. Громадянські та політичні права є більш обмеженими в цих країнах, де існує корупція, домінуючі партії, та, в деяких випадках, етнічні та релігійні проблеми є часто нормою.

Дослідження виявило, що 49 країн не є вільними. 2.4 млрд (37%) населення позбавлено найосновніших політичних та громадянських свобод З 49 країн, визначених як не вільні, 19 мають найгірший показник (7) у сфері політичних прав.

Найбільші обмеження політичної активності мають місце в Білорусі, Бурмі, Кубі, Китаї, Екваторіальній Гвінеї, Еритреї, Гаїті, Іраку, Лаосі, Лівії, Північній Кореї, Саудівській Аравії, Судані, Свазіленді, Сирії, Туркменістан, Узбекистані, В’єтнамі, Зімбабве. Чечня (Росія), Кашмір (Пакистан), Тибет (Китай), та Західна Сахара (Марокко) також отримали найнижчий показник.

Найбільші порушення громадянських прав – включаючи свободу слова, верховенство права  – мають місце в 9 країнах: Бурма, Куба, Лівія, Пн Корея, Сауд Аравія, Сомалі, Судан, Сирія та Туркменістан. Чечня та Тибет також включено до цієї категорії.

Загалом 10 країн – Бурма, Куба, Лівія, Північна Корея, Сауд Аравія, Судан, Сирія, Туркменістан, Чечня та Тибет– отримали найнижчий рівень як за політичні права, так і громадянські свободи.

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: