Публікація

Регіональних представників Уповноваженого з прав людини в Україні поки що призначати не будуть

Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин розглянув проект закону про внесення змін до Закону “Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини”, внесений народним депутатом М.Ф.Круцем.

Законопроектом пропонується запровадити систему обов’язкового призначення представників Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у кожній області та Автономній Республіці Крим.

На думку членів Комітету, процес створення представництва Уповноваженого з прав людини в кожній області має бути ретельно продуманим і соціально виправданим з відповідним фінансуванням, щоб ця інституція була незалежною від місцевих органів влади і відповідала своєму призначенню, а саме – парламентському контролю за дотриманням прав і свобод людини.

Беручи до уваги висновок Міністерства фінансів України про обмеженість ресурсів державного бюджету, які виділяються Уповноваженому для забезпечення його діяльності, що не дають можливості забезпечити відкриття запропонованих представництв Уповноваженого хоча б у кількох областях (забезпечення приміщеннями, зв’язком, оргтехнікою, оплатою комунальних послуг, та ін.), члени Комітету дійшли висновку, що введення запропонованої норми є передчасною.

Відсутність належного фінансового забезпечення запропонованих змін може зруйнувати систему парламентського контролю за дотриманням прав і свобод людини. Отже, введення обов’язкового призначення представників Уповноваженого в областях за таких обставин є недоцільним.

За результатами обговорення Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України відхилити проект закону.

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: