Публікація

Рефлексії на тему пророка

Президент Віктор Ющенко вважає некоректними такі публікації в ЗМІ, які можуть образити релігійні або національні почуття громадян, і засуджує будь-які прояви нетерпимості та ксенофобії, про що заявляє прес-секретар голови держави Ірина Геращенко. Так вона прокоментувала на прес-конференції в середу публікацію в газеті “Сьогодня” фотографій з карикатурами на пророка Мухаммеда.

Здається, Президент України забув, що свобода преси – це абсолютна цінність для демократичного суспільства. Про те, що свобода слова – це фундамент західної цивілізації, намагається нагадати, і не одному Ющенку, відомий французський філософ Андре Глюксманн. „Право на свободу слова не має обговорюватись. Якби всі європейські країни заявили би про це право, фанатікі з самого початку знали би, що перед ними – стіна. І це найкращий спосіб чинити опір шантажу”. Він також висловив своє побажання, щоб всі газети всіх країн світу (які вважають себе демократичними країнами) надрукували би ці карикатури, в знак того, що свобода слова для них – понад усе!

В Україні газетою з демократичним нахилом виявилась лише одна – газета „Сьогодні”, але й та не витримала іспиту і під впливом вимог представників 16 мусульманських організацій із різних регіонів України вибачилась за скоєне.

Президент України вважає некоректною будь-яку публікацію, будь-який матеріал, будь-які дії, що можуть ображати національні або релігійні почуття громадян і тому засуджує будь-які прояви нетерпимості і ксенофобії. Також прес-секретар відзначила, що президент і влада роблять усе можливе, щоб в Україні панувала міжконфесійна, міжетнічна та міжнаціональна згода. «В демократичній країні не може біти жодної цензури ані з боку влади, ані з боку груп тиску – політичних, релігійних або економічних», – Андре Глюксманн.

“Це принципова позиція президента, він дуже різко й жорстко реагує на будь-який випадок, що може трактуватися, як некоректне ставлення до такої делікатної теми, як міжетнічні, міжконфесійні і міжнаціональні відносини”, – заявила Геращенко.

Цю „принципову позицію Президента” в цивілізованому світі називають безвольною політикою, політикою боягузів. Те, що не надійшло загальноєвропейської відповіді, те, що країни не об’єднались і не стали чинити опір шантажу – не просто ганьба, це небезпечно для всієї Європи.

Андре Глюксманн також нагадує всім, що в кожній країні існують закони, і якщо вам не подобається якась стаття, ви завжди можете звернутись до суду і апелювати до закону країни. І до тих пір, поки весь світ не живе за шаріатськими законами, а живе за європейськими демократичними законам, ми не маємо поважати шаріат.

І чи буде хтось сперечатись з тим, що карикатури на ісламський тероризм (а саме про це йдеться в цих краикатурах, жодного висміювання релігіозних почуттів) – є найгшуманнішим, найдемократичнішим способом висловити своє негативне ставлення до чогось, ніж методи, якими орудують ісламісти. І тому є багато прикладів, але хочеться згадати один найжахливіщий. В Алжирі, в 1997 році на Різдво озброєна ісламська група розіп’яла двух малих дітей, розвісивши їх кішки, як гірлянду на різдвяну ялинку.

І якщо ми ще маємо вибір (політкоректність, яка приведе до панування законів ширіату у всьому світі, або стійкий та одностайний опір середньовіччю), то є велике запитання, чи маємо ми силу та відвагу, щоб дати опір шантажу. І чесність…

Віра Засулич

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: